Už v pondelok 26. decembra na Boxing day, teda iba osem dní po finále majstrovstiev sveta, pokračuje na ostrovoch anglická Premier League zápasmi 17.kola. Na programe bude sedem zápasov, v utorok následne odohrajú na Stamforde Bridge a Old Trafford svoje domáce zápasy Chelsea a Manchester United, kolo skompletizuje stredajší duel Manchestru City na Elland Road v Leedsi.

Dá sa očakávať, že únava (fyzická aj psychická) po vrcholovom podujatí nevyhnutne ovplyvní niektoré kluby. Práve anglická najvyššia futbalová súťaž dodala do kádrov účastníkov MS v Katare najviac hráčov, viac ako 130.

Vedie Manchester City so 16 menami, pričom dres Citizens hájilo na MS až deväť rôznych národností. Nasleduje 13 hráčov z Manchestru United a 12 z Chelsea.

tipuj premier league

A práve táto skutočnosť by mohla zvýšiť šancu vedúceho Arsenalu na titul, keďže kanonieri mali na MS „len“ desať svojich hráčov, zatiaľ čo napríklad tretí Newcastle United iba päť. Na druhom konci sú len dvaja hráči MS z Bournemouthu, Southamptonu a Crystal Palace.

Úplne iné starosti majú najväčšie hviezdy a najlepšie zarábajúci hráči Erling Haaland, Mohamed Salah a Miguel Almiron, keďže šesť týždňov boli bez kvalitného zápasu v nohách, keďže Nórsko, Egypt a Paraguay sa na mundial nekvalifikovali.

Pre zaujímavosť treba spomenúť majstrov sveta z Argentíny, ktorí obliekajú dres niektorého z účastníkov v PL. Julian Alvarez, ktorý strelil na MS dva góly sa po oslavách vráti do Manchesteru City.

Alexis MacAllister sa môže tešiť na dvojtýždňové voľno, ktoré mu umožnil čerpať jeho zamestnávateľ Brighton & Hove Albion. V Katare strelil jeden gól v skupinovej fáze do siete Poľska. Brighton v stredu nešťastne vypadol v osemfinále EFL Cupu proti Charltonu Athletic, keď na jeho ihrisku nezvládol penaltový rozstrel. 23-ročný argentínsky stredopoliar s neargentínskym priezviskom MacAllister sa pripojí k mužstvu až v novom roku. V „starom“ ešte odohrá Brighton dva zápasy Premier League – 26. decembra proti Southamptonu a na Silvestra proti Arsenalu.

No a zabudnúť nemožno ani na jedného z hrdinov. Emiliano Martinez vyhlásený za najlepšieho brankára MS, sa vráti do klubu Aston Villa, Lisandro Martinez zas do Manchesteru Utd a Cristiano Romero do Tottenhamu.

A komu sa z Premier League darilo najviac?

Päť gólov strelili „anglickí“ Brazílčania na MS, konkrétne trojgóloví Richarlisonovi z Tottenhamu, po góle pridali Casemiro (Man.Utd.) a Paqueta (West Ham).

Desať gólov strelili Angličania, tých bolo na MS až 25. Trojgólovému červenému diablovi Marcusovi Rashfordovi kontroval dvojgólový Bukayo Saka z Arsenalu.

Česť Nemecka, ktoré sa porúčalo z Kataru veľmi skoro, zachraňovali strelec dvoch gólov Kai Havertz z Chelsea a Ilkay Gundogan zo City, ten sa trafil raz. Dva pekné góly strelil za Portugalsko Bruno Fernandes z Manchesteru United. A Srb Aleksandar Mitrović z Fulhamu.

Mimochodom, zápasy, ktoré sa hrajú 26. decembra, teda na Štefana, majú prívlastok Boxing Day. Viete prečo?

Hrať na druhý sviatok vianočný, teda 26. decembra, má dlhú tradíciu spätosti s futbalom v Spojenom kráľovstve a zápasy Premier League sa vracajú v rýchlom tempe oproti ostatným ligám, ktoré si dali v niektorých prípadoch prestávku. Boxing Day je hlavným dňom sviatočných zápasov a je štátnym sviatkom od roku 1871, rovnako pre Anglicko ako aj futbal. Hovorí sa, že vo viktoriánskej ére rozdávali zamestnancom vianočné darčekové krabičky ich zamestnávatelia, keď sa im chceli poďakovať za ich prácu počas celého roka. Dialo sa tak práve 26. decembra. Tiež dostali deň voľna. Od roku 1958 je Boxing Day hlavným sviatočným dňom, kedy sa futbal hrá vo všetkých ligách v Spojenom kráľovstve.

tipuj premier league