Zapálením olympijského ohňa na štadióne v Tokiu odštartovali v krajine vychádzajúceho slnka Hry XXXII. olympiády. V zvláštnych, pandemických časoch azda všetci fanúšikovia športu veria, že najbližšie dni sa budú niesť v znamení a oslave športu. Pričiniť by sa o to mali aj hviezdy a hviezdičky, ktoré vám predstavíme v nasledujúcom prehľade.

NOVAK DJOKOVIČ

Tenis patrí medzi najsledovanejšie športy sveta. V Tokiu by tomu nemalo byť inak. Na tamojších dvorcoch však pre rôzne dôvody neuvidíme Rogera Federera ani Rafaela Nadala. Kto však nechýba je aktuálne najlepší hráč sveta, srbský suverén Novak Djokovič.

Majiteľ 20 grandslamov, víťaz tohtoročného Australian Open, Roland Garros i Wimbledonu kráča nielen za kariérnym Grandslamom (vyhrať všetky štyri veľké turnaje v jeden rok), ale chce k nim pridať aj zlatú olympijskú medailu.

Tá mu ako jediná v jeho veľkej zbierke trofejí chýba. Dočká sa Nole v Tokiu?

SIMONE BILESOVÁ

Americká gymnastka je fenoménom športu dnešných dní. Drobnučká Bilesová (142 cm) túži napodobniť úspech spred štyroch rokov, keď v Riu získala štyri zlaté medaily, čím vyrovnala rekord československej legendy Věry Čáslavskej z Mexika 1968.

Štvornásobná majsterka sveta je jasnou favoritkou, súperky by sa mali popasovať len o miesta za ňou. Tokijské preteky budú pre ňu špecifické – prvýkrát zabojuje o cenné kovy bez svojich rodičov v hľadisku, ktorí sa nedostali do Japonska pre prísny covidový protokol.

KATIE LEDECKA

Nie, nie je to ďalšia dcéra českého speváka Janka Ledeckého (jeho dcéra, Ester Ledecká, je fenomenálna lyžiarka a snowbordistka).

Americká plavkyňa je však rovnako známa, populárna a najmä je zberateľkou medailí.

Katie má len 24 rokov, ale na konte už 5 zlatých medailí z olympiád a 15 z MS. V Tokiu by mala dominovať na 200 a 1500 m voľným spôsobom, veď na oboch tratiach je svetovou rekordérkou.

AMERICKÍ BASKETBALISTI

V Tokiu to nebude nablýskaný Dream Team ako v Barcelone 1992, kde sme si mohli vychutnávať mágiu Magica Johnsona, Michaela Jordana, Larryho Birda, Charlesa Barkelyho či Karla Malonea. Tím z hier v Španielsku už nikdy žiaden neprekoná, ani nevyrovná.

Tak či tak bude olympijský turnaj v basketbale ostro sledovaní. Aj vďaka prítomnosti hráčov z NBA.

Hoci prípravu odštartovali katastrofálne, keď prehrali s Nigériou i Austráliou, partia okolo hviezdneho Kevina Duranta neberie nič iné ako zlato.

zisti viac