Futbaloví fanúšikovia sa dočkali. Po piatich rokoch sa uskutočnia majstrovstvá Európy, keďže EURO 2020 odsunula pandémia koronavírusu na rok 2021. Azda o to viac budú zápasy národných tímov, medzi ktorými nechýba ani Slovensko, športovým fajnšmekrom chutiť. Na čo sa môžeme počas najbližších týždňov tešiť?

Európsky šampionát sa mal pôvodne konať od 12. júna do 12. júla 2020. Napokon sa uskutoční s ročným odkladom v jedenástich mestách a jedenástich krajinách. Z pôvodného zoznamu vypadol írsky Dublin.

Azda najviac potešujúca správa s prihliadnutím na pandémiu je fakt, že zápasy budú aj s divákmi. Ich počet divákov na tribúnach bude závisieť od nariadení miestnych úradov, Budapešť ako jediná plánuje dokonca plnú kapacitu od začiatku turnaja.

Okrem metropoly Maďarska sa bude hrať v Amsterdame, Baku, Kodani, Seville, Bukurešti, Glasgowe, Londýne, Mníchove, Ríme a v Petrohrade.

Práve v nádhernom ruskom meste odštartujú v pondelok zápasom s Poľskom svoju púť na turnaji slovenskí futbalisti. Tých čaká náročná skupina, keď okrem krajiny našich severných susedov čaká na mužstvo trénera Štefana Tarkoviča aj topfavorit na triumf Španielsko a nevyspytateľné Švédsko. Severania nemôžu počítať so svojou najväčšou hviezdou Zlatanom Ibrahimovičom, ktorý síce ohlásil návrat do reprezentácie, ale krátko pred ME sa zranil.

Obhajcami titulu z roku 2016 sú futbalisti Portugalska, ktorí, samozrejme, nechýbajú medzi európskou smotánkou ani teraz.

Tím okolo kapitána Cristiana Ronalda dvihol v Paríži nad hlavu Pohár Henriho Delaunaya. Strieborný grál meria šesťdesiat centimetrov a váži osem kilogramov. Meno dostal po bývalom prezidentovi Francúzskej futbalovej federácie a prvom generálnom sekretárovi UEFA.

Práve Delaunay prišiel s myšlienkou usporiadania šampionátu pre najlepšie národné výbery starého kontinentu.

Prvé majstrovstvá Európy sa síce konali až päť rokov po jeho smrti v roku 1960 (vyhralo ich mužstvo Sovietskeho zväzu), no organizátori na Delaunayovu myšlienku nezabudli.

Kto sa bude z neho radovať tento rok?

Pomôžeme si menším oxymoronom, keďže užší okruh kandidátov je pomerne široký.

Medzi adeptov na finále bude bez pochýb patriť Belgicko. Tím nabitý hviezdami ako Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Eden Hazard, Thibaut Courtois či Dries Mertens patrí za poslednú dekádu k favoritom každého veľkého turnaja, ale zatiaľ na samotný vrchol nevystúpal. Nastal teraz ten čas?

Turnajovými mužstvami sú Nemecko a Taliansko, ktoré majú vždy najvyššie ambície. Pozíciu svetového šampióna z roku 2018 by radi potvrdili na EURO hviezdami prešpikovaní Francúzi.

Nikdy nemožno odpísať Turkov, sympaticky sa javí výber Holandska, veľké očakávania majú ako vždy fanúšikovia v Anglicku, ale nemožno zabúdať ani na obhajcu titulu z Portugalska s Ronaldom v zostave.

Máte medzi zúčastnenými tímami svojho favorita? Kto sa stane majstrom Európy? Jedno je isté. Počas najbližšieho mesiaca na nás čaká istotne fantastické futbalové predstavenie, ktoré si ešte viac môžeš vychutnať s podaným tiketom v herni eTIPOS.sk, kde nájdeš najlepšie kurzy, ako aj bonusové promo akcie.

Na záver vám ponúkame aj naše tipy na zaujímavé stávkové príležitosti z ME:

Víťaz – Belgicko (kurz 7)

Najlepší strelec  –  MBAPPE K. (kurz 9)

Najmenej gólov na turnaji – Škótsko (kurz 10)

TIPOVAŤ EURO