Hokejová TIPOS extraliga má za sebou základnú časť, ktorá priniesla množstvo pozoruhodných, gólových, ale aj kontroverzných momentov. Obhliadnite sa za nimi spoločne s nami.

Aj tento ročník zasiahla pandémia koronavírusu, a tak sa viacero zápasov hralo bez divákov, či len s minimálnou návštevou. Našťastie, situácia sa ustálila, a tak na play-off môžu prísť už pokojne v každom meste plná kapacita štadiónov.

Zvládnuť neľahké obdobie nie je jednoduché. O to viac nás teší, že spoločnosť TIPOS ako najväčší donor športu na Slovensku stojí pri hokeji ako silný, strategický a generálny partner TIPOS extraligy.

A ktoré momenty zo základnej časti stoja za pripomenutie?

Olympijskí medailisti

Hneď pätica hráčov a jeden tréner mali zastúpenia v bronzom tíme Slovenska na olympiáde v Pekingu. Z Nitry vycestovali do Číny Šimon Nemec a Adrián Holešinský, Michalovce reprezentoval Pavol Regenda, Zvolen Peter Zuzin, zo Slovana si pod piatimi kruhmi zahral Samuel Takáč, na striedačke zas stál tréner belasých Andrej Podkonický.

Slováci šokovali v Pekingu hokejový svet, keď napriek úvodným dvom prehrám zabrali, predvádzali pekný, moderný hokej a po záverečnom triumfe nad Švédskom 4:0 im na krk zavesili bronzové medaily.

Gólostroj Samuela Bučeka

Dával jeden gól za druhým, a hoci sa mu olympijská miestenka neušla, určite bude pomýšľať nad miestenkou v národnom tíme pre majstrovstvá sveta vo Fínsku. Reč je o Samuelovi Bučekovi z Nitry, ktorý strelil v základnej časti famóznych 41 gólov! Ak pridá v play-off 9 gólov, v súčte oboch častí nazbiera ako druhý hráč histórie našej ligy 50 gólov. Zatiaľ jediný, komu sa to podarilo, je legendárny Žigmund Pálffy.

Gól brankára

Karolus Kaarlehto. Meno fínskeho brankára, ktoré sa zapísalo do histórie. Muž v maske z Michaloviec totiž strelil v 7. kole TIPOS extraligy gól do siete Spišskej Novej Vsi.

„Je to už môj druhý gól v kariére. Vždy, keď to situácia dovolí, tak sa o to pokúšam. V minulosti som skóroval aj vo Fínsku a teším sa, že sa mi to podarilo aj na Slovensku,” povedal hrdina momentu. Dnes však už Kaarlehto v lige nepôsobí. Klub s ním v januári rozviazal zmluvu,  Fín sa vrátil do domácej ligy.

Fraška v Michalovciach, zlodeji z Prešova

Žiaľ, extraligový kolobeh priniesol aj momenty, ktoré by jeho aktéri najradšej vymazali.

Hromadné bitky medzi hráčmi na ľadovej ploche nie sú ničím výnimočným. Aby sa však do roztržky zapojili aj členovia realizačných tímov, či dokonca usporiadatelia, to sa nevidí často.

Takýto konflikt sa odohral medzi Michalovčanmi a hráčmi Spišskej Novej Vsi. Všetko mali odštartovať rasistické prejavy na adresu dvojice hráčov tmavej pleti v drese Spišiakov.

Napätie, dusná atmosféra, urážky, prípad pre disciplinárku. Tak skončila kauza. Oba kluby i jednotlivci dostali tresty.

Bizarná situácia nastala aj v súvislosti s hráčmi Prešova Jánom Ťavodom a Davidom Růžičkom. Tí mali byť zapletení do krádeže prepraviek na pivo. Údajne šlo o stávku.

S oboma klub najskôr ukončil spoluprácu, neskôr sa ukázalo, že kradnúť mal iba Ťavoda. Růžičku napokon v kabíne omilostili a do tímu ho zobrali späť.

Nekonečné výmeny trénerov

V jednej pesničke sa spieva: Úspech je všetkých, neúspech iba jedného. V praxi to na slovenskej hokejovej scéne vyzerá tak, že keď sa mužstvu nedarí nedá sa vymeniť naraz 23 hráčov, ale jeden tréner áno.

A tak sme viackrát videli, že v jednom tíme pôsobili hneď viacerí tréneri. Ďalší prišli, videli a odišli.

Stalo sa tak napríklad v Trenčíne, kde na úvod sezóny trénoval Ján Pardavý, nahradil ho Fín Tero Lehterä, ale keďže aj on bol odvolaný, prišla znova zmena. A tak vojakov dotrénuje generálny manažér Branko Radivojevič s asistentmi.

Aj Košice menili trénera dvakrát, rovnako tak Poprad. Zmena sa nevyhla ani Slovanu, hoci bol po celý čas na čele tabuľky. Počas olympiády vedenie odvolalo Róberta Dömeho, ktorého nahradil Andrej Podkonický. Ten teda odchádzal do Pekingu ako klubový asistent a vrátil sa ako hlavný tréner. Slovan pod jeho trénerskou taktovkou vyhral základnú časť TIPOS extraligy.

tipuj play off