Slovenských hokejistov je v NHL pramálo, spočítať sa dajú na prstoch jednej ruky. O to viac si treba ceniť aj menšie úspechy a veriť, že časom prídu väčšie. Presne ako v prípade draftovej jednotky z minulej sezóny Juraja Slafkovského. Tomu úvod ročníka nevyšiel, až prišiel duel so St. Louis, kde strelil krásny gól.

Koniec dlhého čakania. Aj tak sa dá nazvať obdobie, počas ktorého sme čakali na správu o Slafkovského góle. Čakal naň od decembra minulého roka dlhých 31 zápasov.

Môžete vidieť na jeho tvári úľavu,“ vravel komentátor prenosu. Do zápasu proti St. Louis mal slovenský útočník v štatistikách iba bod za jednu asistenciu.

„Je to skvelý pocit. Konečne prvý gól! Ale ideme ďalej, prehrávame, takže keď sa vrátime, musíme ukázať čo najlepší výkon,“ vravel v krátkom rozhovore po prvej tretine. Jeho tím napokon prehral 3:6, no i tak sa po zápase azda viac ako výsledku hovorilo o prelomení gólových suchôt talentovaného Slováka.

STIHOL VIAC, AKO INÍ ZA KARIÉRU

Netreba zabúdať, že Slafkovský je stále len na začiatku svojej kariéry. Má len 19 rokov, ale už toho stihol azda viac, ako niektorí hokejisti za dekádu či dokonca celú kariéru.

Veď posúďte sami.

VLOŽ SI PO REGISTRÁCII 10 € A HRÁŠ AŽ ZA 25 €

Cez mládež Košíc a akadémiu Red Bull Salzburg sa presunul do Česka, kde hrával za mladíkov Českých Budějovíc. Odtiaľ si to v pätnástich rokoch nasmeroval do Fínska, kde pôsobil v organizácii TPS Turku.

Tréner Craig Ramsay ho spoločne so šéfom slovenského hokeja Miroslavom Šatanom vytiahol do reprezentačného áčka v 17-tich rokoch. Nikto nečakal, že to nebude len na prípravu, ale Juraj si spoločne so súputníkom Šimonom Nemcom zahral aj na svetovom šampionáte v Rige. V šiestich zápasoch nebodoval, ale talent rozhodne nezaprel.

O rok neskôr už bol hviezdou prvej kategórie. Na olympiáde v Pekingu vystrieľal Slovensku bronz. V siedmich dueloch strelil sedem gólov, stal sa najlepším kanonierom, najproduktívnejším hráčom turnaja a zaslúžene aj jeho najväčšou hviezdou a držiteľom ocenenia MVP.

Od tohto momentu sa definitívne začala Slafkovský mánia.

Tisíce, či až státisíce obdivovateľov, z veľkej časti žien, mali nový idol. A hokejový svet spozornel tiež. Turku ho zrazu nemalo len za šikovného juniora. Okamžite vytiahlo Slafkovského do A-tímu, kde bodoval. Šikovne využilo jeho slávu aj marketingové oddelenie fínskeho klubu, ktoré vyrobilo sériu tričiek s jeho podobizňou.

Na nasledujúcom svetovom šampionáte vo Fínsku už bol hviezdou Slovenska. Nazbieral 9 bodov, najviac zo všetkých. Aj na základe týchto výsledkov si ho vybral Montreal v drafte z 1. pozície. Šokujúco predbehol aj Kanaďana Shanea Wrighta, ktorého všetci favorizovali na post jednotky.

VŠETKY OČI NA ŇOM

A aký život má Juraj v najhokejovejšom meste na svete, v Montreale?

„Na rozdiel od minulého roka už nebývam v náhradnej kanadskej rodine, ale mám vlastný apartmán. Nemám s tým problém, pretože som žil tri roky sám vo Fínsku a jeden rok v Česku. Som na to zvyknutý,“ zveril sa so svojimi dojmami s fanúšikmi na blogu NHL.com a pokračoval:

ZÍSKAJ KAŽDÝ VÍKEND TIPOSBET BONUS AŽ 100 €

„Sám si uvarím, sám si poupratujem, sám si operiem. Je toho dosť, ale nevadí mi to a všetko to zvládam. Niekedy to zaberie veľa času, ale tak to skrátka je, keď bývate sami. Moja náhradná rodina bola super. Užil som si to u nich, ale už som starší a chcem sa posunúť ďalej, takže som sa rozhodol, že do toho pôjdem sám,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie.

VŠADE PRÍTOMNÝ TLAK

V Montreale sa každý vyzná do hokeja. A je jedno, či je profík alebo laik. Slafkovský, ktorý je mediálnou tvárou spoločnosti TIPOS, si tak už zvykol, že jeho výkony komentujú bývalí hráči, ale aj bankári, učitelia, upratovačky či vodiči autobusu.

„Snažím sa nájsť balans medzi tlakom, ktorý sám na seba kladiem, a tým, aby som si užíval hokej. Verím, že to ide správnym smerom.

Keď veľa hráte a ste častejšie na puku, tak si to užijete viac a zároveň tým trochu zmizne tlak, pretože vám to ide lepšie. Ale samozrejme je jasné, že človek na sebe musí stále každý deň tvrdo makať,“ uzavrel.

TIPUJ NHL