Košičania triumfom v 30. ročníku TIPOS Extraligy potvrdili dlhodobú pozitívnu bilanciu víťazov základnej časti. Štvrtýkrát po sebe a celkovo 18. v histórii súťaže sa stalo, že víťaz základnej časti triumfoval aj vo vyvrcholení sezóny, v zápasoch play-off.

Hokejisti HC Košice sa stali zaslúžene majstrami tohtoročnej hokejovej edície TIPOS Extraligy. V piatom finálovom stretnutí nedali pred svojimi fanúšikmi vo vypredanej Steel aréne šancu Zvolenčanom, ktorých zdolali hladko 3:0 a v sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Pre „oceliarov“ je to deviaty slovenský titul v histórii, čím sa vyrovnali svojmu odvekému rivalovi z Bratislavy – Slovanu. Zvolen mohol získať svoj štvrtý majstrovský titul a odskočiť tak od Dukly Trenčín a Banskej Bystrici, ktorí dvíhali pohár nad hlavy trikrát.

Košičania sa naposledy tešili zo zisku titulu v roku 2015, kedy obhájili prvenstvo zo sezóny 2013/2014 a zároveň vrátili Zvolenu finálovú prehru spred desiatich rokov. Sezónu môžu kľudne na východe Slovenska nazvať skvelou, keďže dosiahli aj prvenstvo v základnej časti. Z 50 zápasov zvíťazili v 33 prípadoch, bratislavský Slovan v dvoch menej a tak obsadil so stratou troch bodov až druhé miesto.

Za titulom zverenci Dana Cemana postupne zdolali Nitru (4:1 na zápasy), Michalovce (4:3) a napokon Zvolen (4:1). Východoslovenská derby séria s Michalovcami v semifinále sa napokon ukázala ako najdramatickejšia, pričom v nej museli otáčať stav z 2:3 na 4:3. Kanadský odborník sa stal prvým zahraničným trénerom, ktorý získal v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži dva tituly s dvoma rôznymi tímami. V sezóne 2018/19 sa mu to podarilo na lavičke v Banskej Bystrici.

Napokon rozhodol v boji o titul aj brankársky faktor. Výkony dvoch kvalitných gólmanov a ochota bojovať za tím boli podľa hráčov víťaza základné piliere ich triumfu vo finále play-off TIPOS extraligy. Dominika Riečického zastihol úplný koniec sezóny v top forme, vychytal vo finále dve čisté kontá. V troch zápasoch v Steel aréne inkasovali košickí hokejisti od Zvolena len jediný gól a to bolo napokon aj rozhodujúce. Rodák z Košíc odchytal v celom play-off deväť zápasov, až osem z nich dokázal vyhrať. Spolu s Jaroslavom Janusom vytvorili najlepšiu slovenskú brankársku dvojicu v extralige. Okrem majstrovskej medaily si zaslúžene odniesol aj zlatú korčuľu, ktorá je cenou pre najužitočnejšieho hráča celého play-off.

Košičania sa na vrchol prebojovali po celkom rozpačitom úvode sezóny, napokon sa však potvrdilo známe „koniec dobrý – všetko dobré“, čoho výsledkom bol vysnívaný koniec sezóny. Sezónu odštartovali košickí hokejisti pre energetickú krízu v menšej Crow aréne a treba otvorene povedať, že ako herne, tak i výsledkovo sa a ľade trápili. Po presťahovaní do domovskej Steel arény sa ich výsledky výrazne zlepšili, čoho výsledkom bolo, že dokázali vyhrať aj celú základnú časť.

V play-off potvrdili dôležitosť a význam domáceho prostredia. Vo vyraďovacej fáze vyhrali doma deväť zápasov a raz prehrali po predĺžení v semifinále s Michalovcami.

Gólový účet extraligovej sezóny 2022/2023 uzavrel presným zásahom na 3:0 v piatom finále symbolicky košický obranca Eduard Šedivý. V zápase, pred ktorým dostal dres za 500 odohratých zápasov v slovenskej extralige, sa prezentoval bilanciou 1+1. Pekný príbeh napísal posledný zápas sezóny pre skúseného útočníka Mareka Hovorku. Sezónu začal v Žiline, no vo februári prijal ponuku z Košíc. Ich dres si už v minulosti obliekal, druhý návrat napokon zakončil majstrovským titulom – prvým v slovenskej extralige.