Slovensko získalo počas štvrtka a piatka dve olympijské medaily. Najskôr nás rozjasala strelecká kráľovná Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá uspela v disciplíne trap, kde si vystrieľala zlatú medailu. O 24 hodín neskôr na ňu nadviazala kajakár Jakub Grigar, strieborný z disciplíny K1.

Podľa teórie veľkého tresku vznikol vesmír z nekonečne hustej singularity. Veľkým treskom sa začal z vedeckého pohľadu život ako taký.

No a od kedy sa udial veľký tresk, žiadna strelkyňa v disciplíne trap nikdy netrafila cestou do finále 125 zo 125 terčov. Až prišiel veľký deň Zuzany Rehák Štefečekovej na olympiáde v Tokiu.

V kvalifikačných kolách sa ani raz nemýlila a predošlý svetový rekord zlepšila o dva pokusy. Nikto ju tak už nikdy neprekoná. Maximálne ju niekto bude môcť vyrovnať.

Kvalifikácia a svetový rekord však boli len čiastočnou misiou. Tou hlavnou bol zisk zlatej olympijskej medaily. A podaril sa aj ten. Po finálovom boji s Američankou Kayle Browningovou mala 37-ročná rodáčka z Nitry na konte 43 bodov. Jej súperka o jeden menej, čo znamenalo, že Slovenka po strieborných medailách z Pekingu 2008 a Londýna 2012 získala kov najcennejší.

Zuzana je zjav. Veľmi svojský. V mladosti študovala cestovný ruch. Neskôr sa rozhodla venovať sociálnej práci. Mala ísť na misiu do Afriky, a hoci napokon nešla, na diaľku si adoptovala dievčatko a chlapca. Často sa venuje charite. Je veriaca, počas pôstu pred Veľkou nocou má tradíciu, že sa vzdáva životných slastí – v jej prípade nejde len o tradičný pôst. Zvykne sa odhlásiť zo sociálnych sietí, aby si vyčistila hlavu.

Tú má vždy dobre nastavenú aj na strelnici. Je len málo slovenských športovcov, ktorí v rozhodujúcej chvíli nezlyhajú. Rehák Štefečeková patrí medzi mentálne vyzretých športovcov.

Silu jej dodáva nielen strelecký tím, ale aj rodinné zázemie. To jej vytvára manžel Martin a synovia Nathan a Noah.

V mladosti to skúšala s tenisom i volejbalom. Skutočnú športovú lásku však našla až na strelnici.

V Tokiu súťaží na svojej tretej olympiáde. Aj z predchádzajúcich si priniesla medailu, z Pekingu 2008, aj z Londýna 2012 striebro. A v Japonsku má ešte jednu medailovú šancu – v mixe s Erikom Vargom.

To kajakár Jakub Grigar už svoje pôsobenie pod piatimi japonskými olympijskými krumi ukončil, keďže štartoval len v jednej disciplíne, ale vo veľkom, striebornom štýle.

Vždy usmiaty milovník extrémnych športov a nadšený kuchár sa predstavil na svojich druhých olympijských hrách. Po piatom mieste z Ria si vylepšil svoju pozíciu o tri miesta na strieborný stupienok.

Predstihol ho len český kajakár a svetová jednotka v disciplíne K1, Jiří Prskavec z Česka.

Jeho veľkým vzorom je päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán, hoci ten preteká v kategórii C1. Obaja liptovskí rodáci spolu často aj trénujú.

Martikán ho mohol podporiť aj v Tokiu, kde bol ako súčasť rakúskej výpravy. Grigar spravil jemu, ako aj celému Slovensku, obrovskú radosť.

Objav viac