Fínsko a Slovensko. Na prvý pohľad dve úplne odlišné krajiny, pritom ich spája pomerne veľa. Azda najviac láska k hokeju, v tesnom závese treba spomenúť i lásku k pivu.

Zostaňme však pri športe. V tomto tisícročí je šampionát v krajine Suomi tretíkrát. Na oboch predošlých sme vždy získali medailu. A hoci to tento rok zatiaľ nevyzerá ideálne, šanca stále žije.

Poďme sa však obhliadnuť za vydarenými turnajmi v rokoch 2003 a 2012.

HELSINKI 2003

Do Fínska prichádzali Slováci ako obhajcovia zlatých medailí. Turnaj v Göteborgu je zapísaný dodnes ako jediný zlatý šampionát pre slovenský hokej, hoci, nemuselo to tak byť.

Na rozdiel od švédskeho turnaja totiž vo Fínsku malo od úvodu Slovensko extrémne silný tím. Každý v ňom chcel byť, každý chcel získať znova medailu. Ideálne zlatú.

Lašák, Staňa, Lintner, Švehla, Višňovský, Šatan, Bondra, Pálffy, Zedník, Stümpel, Nagy, Cíger, Radivojevič, Kapuš, Demitra. Na prvý pohľad to vyzerá ako zostava All-Stars, pritom to je len niekoľko hviezdnych mien, ktoré boli súčasťou tímu vo fínskych Helsinkách spred 19 rokov.

Slováci na úvod turnaja deklasovali Ukrajinu 9:3. Hetrikom sa blysli Pálffy i Zedník. Následne prišla demolácia Japonska 10:1, ako aj triumf nad Nemeckom 3:1. Summa summarum, v prvej skupine tri výhry a skóre 22:5.

Krasojazda pokračovala aj ďalej. Domáci Fíni ako prekážka? Ale kdeže! Slováci ich rozstrieľali 5:1. Trhací kalendár sme si spravili aj z Rakúska – 7:1. No a keď po dlhom čase nepadlo Slovensko ani s Českom, uhrali sme remízu 3:3, azda všetci pod Tatrami už počítali s obhajobou zlatých medailí.

Slovensko ako víťaz skupiny A malo vo štvrťfinále pred sebou najľahšiu možnú prekážku – Švajčiarsko. Predpoklady sa naplnili, hoci zápas to jednoduchý nebol. Triumf 3:1 však opäť otváral cestu k medailám.

Podobne ako v roku 2002 čakal na Slovensko severský tím – Švédsko. Tri korunky boli vyzbrojené rovnako hviezdnym tímom. Mats Sundin, Henrik Zetterberg či Peter Forsberg boli vo svojom prime. A najmä, chceli sa pomstiť za domácu prehru z nájazdov. Žiaľ, podarilo sa im to. Peter Bondra síce vyrovnal v zápase na 1:1, tri následné góly však pochovali nádeje na finále. A tak zostali pre Slovákov len oči pre plač. Žiaden veľký nárek však nemohol prísť. Čakal ich totiž zápas o bronz proti Česku.

Niekdajší rival zo spoločného štátu zažíval v tom čase stále úžasné hokejové obdobie. Česi brali medailu za medailou. Pred súbojom si verili. Spoliehali sa na náš syndróm – veď Čechov sme na veľkej akcii dovtedy nezdolali. Ale všetko je raz prvýkrát.

V Helsinkách 2003 boli Slováci od lepší tím. Viedli 2:1 i 3:2. No a keď Pavol Demitra parádnym blafákom vykúpal brankára Tomáša Vokouna, oslavy sa mohli začať.

Česi nevedeli prehru stráviť. Robili si posmešky, že naši hráči sú šašovia, keď sa tešia z bronzu. Frustrácia bola veľká, o to viac si užívali Slováci oslavy. Bronz získali prvýkrát v histórii. Kto by to bol vtedy povedal, že to je na dlhé obdobie posledná medaila zo šampionátov.

HELSINKI 2012

Od Helsiniek po Helsinki. Tak sa dá opísať príbeh dvoch „medzier“ v čase medzi medailami pre národný tím.

No zatiaľ čo v roku 2003 šli Slováci na šampionát ako topfavorit, o deväť rokov neskôr sa s nami na cenný kov nepočítalo. Úvod turnaja to len potvrdil.

Po prehrách s Kanadou 2:3 a Fínskom 0:1 nebola ideálna nálada, hoci hra nášho tímu mala veľa prísľubov. Tím tvorili mladé pušky okolo Tatara či Hudáčka, ako aj veteránov Cháru, Handzuša a Šatana. V bránke sa prepracoval na post jednotky Ján Laco. Jeho výkony sa ukázali ako kľúčové.

Tretí zápas. Opäť proti favoritovi. USA však nemalo nárok. Slováci vyhrali 4:2. Vtedy sa začala veľká, sedemzápasová šnúra našich víťazstiev.

Slováci postupne zdolali Kazachstan, Bielorusko, Švajčiarsko, Francúzsko, vo štvrťfinále po heroickom výkone super favorizovanú Kanadu, v semifinále zas po parádnom tímovom výkone Česko. Razom sme boli vo finále. Proti Rusku, ktoré malo tím zložený zo svojich najväčších hviezd.

A hoci kapitán Chára otvoril skóre, partia okolo Jevgenija Malkina bola nad naše sily. Prehra 2:6 však až tak nebolela. Po dlhom čase sa slovenský hokej opäť dostal na výslnie a spojil národ, ako už dlho nie. Medailu venovali hráči nebohému Pavlovi Demitrovi, ktorý pár mesiacov predtým zahynul pri leteckej tragédii Lokomotivu Jaroslavľ.

Strih, kamera, klapka, ostrá. Znova sú tu Helsinki. Dočká sa Slovensko opäť medaily?

TIPUJ MS V HOKEJI