Športový svet im leží pri nohách, ich dresy idú po prestupe do nového klubu vždy na dračku. Futbalové super hviezdy. Aj počas tohto leta sa diali na trhu s hráčmi veľké pohyby, pričom dres zmenila aj tá najväčšia hviezda. Lionel Messi.

LIONEL MESSI (voľný hráč)

Nový klub – PSG

Pre mnohých nemysliteľné sa stalo v posledných hodinách skutočnosťou. Lionel Messi opustil Barcelonu. Nie z vlastnej vôle, ale biznisovej.

Znie to možno neuveriteľne, ale FC Barcelona, klub s bohatou minulosťou a množstvom trofejí vo svojej zbierke, si nemohol argentínsky klenot dovoliť finančne. Messi síce súhlasil, že svoj plat zníži na polovicu, ale aj tak to nestačilo.

Barcelonu opustil so slzami v očiach a vybral sa na novú futbalovú. Do Paríža. V PSG sa stretne s ďalšími hviezdami ako Kylian Mbappé či Neymar. Messi síce prišiel do Paríža ako voľný hráč, ale aj tak bude mať rozprávkový plat. Ročne zarobí 35 miliónov eur. Hrávať bude s číslom 30, s ktorým začínal svoju profesionálnu dráhu.

JACK GREALISH – 118 000 000

(Aston Villa → Manchester City)

Kto sledoval futbalové EURO nemohol prehliadnuť v anglickej zálohe 25-ročného Grealisha. Hráč s bujarým účesom vyrastal v Aston Ville, kde sa vypracoval na hviezdu Premier League. Svoje kvality má potvrdiť aj v klube, ktorý vďaka neobmedzenému rozpočtu financií z Emirátov, mohol zaplatiť za vicemajstra Európy 118 miliónov eur.

Nejeden futbalový odborník sa pritom musel pozastaviť nad touto investíciou. Áno, Grealish má kvalitu, ale na jeho pozícii majú City pretlak. Hernou typológiou sú mu podobní aj Phil Foden, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva či Riyad Mahrez.

JADON SANCHO – 85 000 000

(Dortmund → Manchester United)

Ako 17-ročný prichádzal do Dortmundu z Manchestru City za 8,7 milióna eur. O štyri roky neskôr sa sťahuje do priemyselného mesta naspäť, ibaže do konkurenčného United, za desaťnásobok!

Mladý Angličan sa vypracoval v nemeckej bundeslige na jedného z najlepších hráčov sveta, a hoci na EURO prakticky nehral, jeho kariéra by mala naďalej rásť. United čakajú na titul osem rokov. Sancho a ďalšie posily, medzi ktorými je aj stopér Raphael Varane, by mali toto tvrdenie zmeniť.

GIANLUIGI DONNARUMMA (voľný hráč)

Nový klub – PSG

Podpis roka. Taliansky obor prichádza do Paríža ako najlepší hráč kontinentálneho šampionátu. Donnarumma má len 22 rokov, no v Serii odchytal viac ako dvesto zápasov a ďalších 33 pridal v národnom drese.

V rodnej krajine pôsobil v milánskom AC, kde debutoval medzi seniormi ako druhý najmladší brankár histórie ligy vo veku 16 rokov a 242 dní. A hoci sa spomína, že Donnarumma sa ešte vráti na rok do Talianska na hosťovanie, keďže PSG stále počíta v bránke s Keylorom Navasom, jeho taliansky parťák bude istotne hviezdou najbližšieho desaťročia.

SERGIO RAMOS (voľný hráč)

Nový klub – PSG

Podobný prípad ako Donnarumma. PSG nemuselo utrácať, aby získalo hviezdneho obrancu. Čo na tom, že má 35 rokov. Ramos je stále extra trieda.

PSG ponúklo španielskemu reprezentantovi dvojročný kontrakt, po tom, čo sa podobnej ponuky nedočkal u bývalého zamestnávateľa, Realu Madrid.

SERGIO AGUERO, MEMPHIS DEPAY (voľní hráči)

Nový klub – Barcelona

Rozšíril sa nám tu takovej nešvar. Veľkokluby získavajú zvučné mená ako voľných hráčov. Aj argentínsko-holandské duo menilo dres v tejto pozícii.

Aguero prichádza do Katalánska s vizitkou gólového bombardéra. V drese ManCity strelil 260 gólov v 389 zápasoch. Za posledné obdobie ich však veľa nepridal vinou zranení. A tak skoro zjavne ani ďalšie nepridá. Aguero si poranil lýtko, absentovať bude 10 týždňov.

Ako voľný hráč prišiel aj 27-ročný Depay. Ten má za sebou už pozoruhodnú kariéru. V roku 2017 odchádzal z Manchestru ako vyhorená hviezda. V United sa nepresadil. Holanďan nasmeroval svoje kroky do Lyonu, kde naopak žiaril. Skvelé výkony podáva dlhodobo aj v reprezentácii. Ako sa mu však bude dariť v Barcelone?

JURAJ KUCKA – 3 000 000

(Parma → Watford)

Dres počas leta menili aj viacerí slovenskí hráči. Figuruje medzi nimi aj skúsený záložník Juraj Kucka. Ten bol ešte donedávna súčasťou talianskej Parmy, no po vypadnutí klubu do druhej ligy mal vyššie ambície, a keď sa ozval klub z Britských ostrovov, neváhal.

„Zahrať si v anglickej Premier League bol vždy môj sen a preto sa veľmi teším, že sa mi to podarilo. Nikdy nie je neskoro, a to platí aj pri futbale. Bude to pre mňa veľká zmena a na túto výzvu sa veľmi teším,“ povedal Kucka, ktorý predtým pôsobil aj v tureckom Trabzonspore či milánskom AC.