V Katare už ide do tuhého. Sú pred nami semifinálové zápasy majstrovstiev sveta, v ktorých sú dva favorizované tímy, jeden menej očakávaný a jeden senzačný člen top štvorky. Kto sa prebojuje do boja a titul? Tipni si na eTIPOS.sk!

chcem tipovať

MS 2022 V KATARE – PLAY-OFF – 1/2- FINÁLE

Argentína – Chorvátsko (utorok, 20:00)

Tipy: Zápas X – 1. polčas X – postup Argentína

Argentína má za sebou veľmi turbulentné štvrťfinále s Holandskom. Umenie Lionela Messiho jej zaistilo príjemné vedenie 2:0, o ktoré však v závere prišla a postup si po nervóznom predĺžení musela vybojovať až na penalty. Pod historicky šiestou účasťou v semifinále majstrovstiev sveta je tak okrem kúzelníka Messiho výrazne podpísaný aj skvelý likvidátor pokutových kopov Emiliano Martínez. Nečakaná prehra v úvodnom zápolení so Saudskou Arábiou je razom dávnou minulosťou.

Argentína pretavila každú zo svojich predchádzajúcich účasťou v semifinále MS na postup do finále a jej šanca na úspech sa stále zväčšuje. Posledný víťaz juhoamerického šampionátu navyše prehral len v jednom z minulých 41 zápasov (práve so Saudmi na úvod MS) a tisíce argentínskych fanúšikov poženú svojho kráľa Messiho za vysnívanou trofejou.

Strieborný tím z minulých majstrovstiev sveta Chorvátsko sa ale súpera z Južnej Ameriky nezľakne – vo štvrťfinále totiž na penalty vyradilo Brazíliu a tretíkrát v histórii sa dostalo medzi štyri najlepšie celky svetového šampionátu. Chorváti sa nebudú pri ceste za svojou druhou finálovou účasťou rozhodne ponáhľať, pretože vyhrali päť z posledných šiestich vyraďovacích stretnutí na MS, a ani raz to nebolo v základnej hracej dobe (štyrikrát dokonca uspeli až na penalty).

Argentína však nedá svoju kožu lacno a bude chcieť odčiniť aj štyri roky starú prehru 0:3 v základnej skupine minulých majstrovstiev sveta. Chorvátsko vtedy vďaka tomu vyrovnalo aktuálnu vzájomnú bilanciu týchto krajín.

Argentína nemôže v zápase počítať s duo Acuna, Montiel, ktorí stoja pre žlté karty. Ich úloha v tíme však je nahraditeľná. Chorvátsko nemá nikoho potrestaného.

Francúzsko – Maroko (streda, 20:00)

Tipy: Zápas 1 – postup Francúzsko – menej gólov ako 2,5

Úspešne obhájiť titul majstrov sveta sa podarilo naposledy v roku 1962 Brazílii. Veľkú šancu napodobniť tento počin majú ale po zvládnutej štvrťfinálovej bitke s Anglickom aj úradujúci šampióni z Francúzska. Ich cesta medzi najlepšie štyri celky ale rozhodne nebola jednoduchá – ako jediní zo zvyšných tímov totiž ešte na šampionáte neudržali čisté konto a v štyroch z piatich prípadov buď prehrávali, alebo inkasovali vyrovnávací gól.

Úplne zásadné je tak pre úspech Les Blues skvele hrajúce útočné duo Kylian Mbappé a Olivier Giroud, ktoré sa dohromady podieľalo na neuveriteľných 11 góloch Francúzska. Giroud sa na turnaji navyše stal historicky najlepším strelcom svojej krajiny všetkých čias.

Tréner Deschamps musel napriek tomu priznať, že jeho výber mal proti Anglicku aj kus šťastia, ktoré bude najskôr potrebovať aj teraz – v troch z posledných šiestich konfrontácií s africkými celkami totiž prehral. A prihodilo sa mu to aj v súboji s Tuniskom na týchto majstrovstvách, hoci s B-tímom.

Nehľadiac na výsledok tohto duelu má Maroko svoj zápis do histórie istý – stalo sa totiž prvým africkým tímom, ktorý dokázal postúpiť do semifinále MS. Maročania si vo vyraďovacích bojoch poradili s dvoma európskymi gigantmi, keď po Španielsku porazili vo štvrťfinále aj Portugalsko. Maročania vstupovali s výnimkou stretnutia s Kanadou do všetkých svojich duelov v úlohe kurzových outsiderov. Ň

Solídna obrana a skvelá organizácia hry však Maroku dopomohla k rozprávkovej ceste turnajom, ktorú čakal asi len málokto. Pri pohľade na jeho defenzívne výkony to ale tak šokujúce nie je – v minulých deviatich vystúpeniach inkasovalo len raz a ešte sa jednalo o vlastný gól. Francúzsko udržalo v posledných 11 zápasoch len jediné čisté konto.

chcem tipovať