Jedno z dejísk svetového šampionátu v hokeji, lotyšská Riga, sa počas týchto zmenila na vysunuté pracovisko tisícok Slovákov. Mesto je plné našincov, zohnať slovenský dres je neriešiteľný problém, vo fanzónach ho už nenájdete. Priaznivci vytvárajú našim hokejistom na zápasoch prakticky domáce prostredie.

Maskotom svetového šampionátu v Tampere a Rige je roztomilý ježko Spiky. Teda rovnako, ako počas šampionátu v roku 2021. Ten však výraznou mierou ovplyvnili opatrenia proti koronavírusu, a tak fanúšikovia veľmi nedostali možnosť stretnúť sa s ním osobne na štadióne alebo jeho okolí.

A presne z tohto dôvodu mu organizátori rozhodli mu dať druhú šancu.

TIPUJ MS V HOKEJI A VYHRAJ AŽ O 20% VIAC

Šampionát pred dvomi rokmi bol z 99 percent bez divákov, každý musel mať tvár prekrytú rúškom, hokejisti aj ľudia, ktorí hokejový sviatok zabezpečovali, museli bývať na hoteloch po jednom, na každom kroku ich stretávali časté kontroly. Pre Slovákov bol turnaj úspešný, po ôsmich rokoch postúpili do štvrťfinále.

Organizátorom šampionátu prišlo viac ako sto návrhov od fanúšikov nielen z Lotyšska, ale aj Bieloruska, ktoré malo pôvodne s Lotyšmi usporiadať šampionát. Prečo si vybrali práve Spikyho? Ježko je síce jedným z najbežnejších zvierat, je však veľmi inteligentný.

Návrhy na maskota hodnotila viacčlenná porota podľa viacerých parametrov, najdôležitejšou však bolo aby spĺňal postavu s tradíciami a kultúrou Lotyšska a Bieloruska.

Zo spoločnej kandidatúry v roku 2021 zišlo po veľkých občianskych nepokojoch v Bielorusku a tak Spikyho po rozhodnutí Medzinárodnej hokejovej federácie obliekli iba do národných farieb Lotyšska.

Navyše po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá prebieha s podporou Bieloruska, vylúčila IIHF obe krajiny zo svojich súťaží a rovnako odobrala tohtoročné MS Petrohradu, ktorý ich mal usporiadať. Že sa bude hrať vo Fínsku a Lotyšsku sa definitívne rozhodlo až koncom mája 2022.

Aj z toho dôvodu sa oba organizačné výbory zhodli na návrate Spikyho.

TIPUJ MS V HOKEJI