Po debutovej sezóne ho viacerí kritizovali. Ideálne nezačal ani tento ročník. Boli takí, čo ho odpisovali, odborníci, analytici a fanúšikovia však verili a očakávali v jeho zlepšenie. A to prišlo. Ambasádor spoločnosti TIPOS, útočník Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský, zažíva najlepšie obdobie svojej zámorskej kariéry.

Október 2023. Deväť zápasov, jeden bod
November 2023. Štrnásť zápasov, šesť bodov
December 2023. Trinásť zápasov, šesť bodov
Január 2024. Trinásť zápasov, sedem bodov

Takto vyzerala bodová produkcia slovenského supertalentu po mesiacoch od začiatku sezóny. Napriek tomu, že košický rodák nemal produktivitu hviezd ligy išli na jeho výkony čoraz väčšie chvály a postupne sa prepracoval do prvého útoku Canadiens.

Výsledok?

Február 2024 – doteraz odohral v najkratšom mesiaci roka „Slafko“ štyri zápasy, nazbieral sedem bodov (4+3). Naposledy proti Anaheimu zaznamenal premiérovo trojbodový duel, keď strelil gól a pridal dve asistencie. Bodoval v posledných šiestich zápasoch, výrazne sa zlepšil v početnosti a presnosti streľby.

Za spomenutých šesť duelov vystrelil na bránku dokopy 16 striel. Pre porovnanie. Za október ich mal dokopy 10.

REKORDÉR

„Je skvelé, že zápas proti Anaheimu videl môj otec na vlastné oči. Už sa neviem dočkať, keď sa stretneme a porozprávame sa. V ostatných zápasoch sa mi hrá stále lepšie a lepšie a je naozaj pekné, že tu mohol byť,“ povedal pre zámorské médiá Slafkovský, ktorého vyhlásili za druhú hviezdu zápasu a od fanúšikov sa dočkal ovácií.

Slafkovského rast je obrovský, rovnako ako pochvalné hodnotenia od spoluhráčov, odborníkov, televíznych komentátorov a analytikov. Netreba pritom zabúdať, že najlepší strelec a MVP olympijského turnaja v Pekingu 2022 má stále len 19 rokov.

Stal sa iba druhým tínedžerom v klubových dejinách Montrealu, ktorý bodoval v šiestom zápase NHL za sebou. Napodobnil zápis Douga Wickenheisera, ktorý ťahal sériu šiestich stretnutí s aspoň bodom v ročníku 1980/81.

„Snažím sa naďalej na sebe pracovať. Ak budete stále odvádzať tvrdú robotu, raz sa musíte dočkať odmeny. A už sa to začína vyplácať. Musím v tom pokračovať. Stále cítim, že moja hra ešte môže rásť,“ tvrdí prvý muž predvlaňajšieho draftu.

NAŠIEL SVOJ RYTMUS

Montreal sa aj vďaka Slafkovskému a jeho dobrej súhre so spoluhráčmi z prvého útoku Suzukim a Caufieldom drží v hre o play-off. Anaheim prestrieľal jednoznačne 38:13. Na ôsmy Detroit strácajú Habs 8 bodov.

„Je to povzbudzujúce, nachádzajú konzistentnosť. Musíte byť z toho nadšený. Je zábavné ich sledovať, nielen výsledky, ale aj to, ako spolu hrajú. Je to vzrušujúce,“ uviedol na margo súhry prvého útoku tréner Canadiens Martin St. Louis.

Marc Dumont z Montreal Hockey Now označil Slafkovského výkon za dominantný: „Našiel svoj rytmus. V prvých 20 zápasoch sezóny by bolo prekvapením vidieť ho urobiť dve či tri pekné akcie za sebou, ale teraz sa to stáva bežne. Samozrejme, je dôležité, že nastupuje v útoku s kvalitnými spoluhráčmi. Caufield a Suzuki sú najlepší hráči tímu, ale tiež nemôžeme poprieť, že Slafkovského prítomnosť pozdvihla tú formáciu na vyššiu úroveň,“ tvrdí.

To, že Slafkovský začína žiariť ako hráč Montrealu ešte v tínedžerskom veku, je pre jeho rast veľký prísľub. Veľká vec je to aj z pohľadu histórie klubu.

LEN VÝNIMOČNÝ

Montreal Canadiens je klub, ktorý mal počas takmer celej histórie najvyššie ciele a darilo sa mu ich aj dosahovať. Hrali tam najlepší z najlepších, takmer celé 20. storočie išlo o kandidáta na Stanleyho pohár.

Aj preto tínedžeri v klube veľa šancí nedostávajú. Habs chcú kvalitu, ideálne hneď. A tú mladíci vo väčšine prípadov nemajú. Ak chcú hrať v prvom mužstve mladučkí, musia byť výnimoční, a to platí aj o rokoch súčasných.

V celej 114-ročnej histórii organizácie nastúpilo aspoň v jednom zápase v klubových farbách len 48 juniorov.

„Cítim sa skvelo. Zo začiatku roka som strieľal menej, neraz som chcel prihrávať spoluhráčom. Viac si verím, chcem dávať góly,“ povedal Slafkovský pre zámorské médiá.

Robustný útočník je v tejto sezóne najproduktívnejší slovenský hráč v NHL. V 53 zápasoch nazbieral 27 bodov (11+16). Na akom čísle sa zastaví na konci ročníka?

Tipuj nhl