Čo robiť s výhrou? Kam ju investovať? Ako rýchlo ju minúť a čo si dopriať? Odpovede na tieto otázky hľadajú v nejednej „lotériovej“ krajine. Ako sa k novonadobudnutej sume stavajú šťastlivci zaujímalo aj švédskych odborníkov, ktorí si na nich posvietili zblízka. Výsledky štúdie boli naozaj prekvapujúce.

Každý kto si kedykoľvek vo svojom živote podal lotériový tiket musí priznať, že v kútiku duše má iba jedno jediné prianie – vyhrať. Dúfa, že sa mu vďaka vyhratému jackpotu aspoň na niekoľko rokov zmení život. V tom najlepšom prípade si možno zabezpečí až bezstarostný život.

V momente, keď sa tento sen splní sa vynára otázka čo s vyhranými peniazmi. Rovnaká otázka zaujala aj švédskych odborníkov a preto si na výhercov tejto severskej krajiny posvietili. Dostali prekvapujúce odpovede.

Zistili, že peniaze sú kľúčom k šťastiu pokiaľ ich výherca neminie. „Vyhrať jackpot zvyšuje pocit šťastia a životnej spokojnosti tým, že oslobodí od finančného stresu,“ píše sa v článku na portáli quartz.com, ktorí dopĺňa zaujímavé zistenie.

Lotérioví výhercovia vo Švédsku sa správali na počudovanie veľmi rozvážne. Veľkú časť svojej výhry totiž neminuli bez rozmyslu, tak ako by to možno niekto očakával. Práve naopak! Novonadobudnuté financie investovali. Vložili ich do nízkorizikových investícií a míňali ich pomaličky a počas dlhšej doby. Fakt, že sa ich mesačný príjem zo dňa na deň zvýšil, im doprial to pravé „nekonečné“ šťastie v horizonte niekoľkých rokov.

Týmto spôsobom znížili hocijaké finančné šoky, ktoré sa im počas života naskytli, a zredukovali finančný stres.

To, prečo sú práve Švédi takí zodpovední štúdia nedokazuje. Avšak môžu ísť príkladom, nakoľko prípady zo zahraničia totiž častokrát poukazujú na viac impulzívne správanie lotériových výhercov.

Hraj lotérie