Na začiatku milénia boli milovníci počítačových hier považovaní za povaľačov, ktorí boli neaktívni, aktívny šport či knihy ich nebrali, a tak sa hrali na počítači. Vývoj vo sfére e-športov však nabral obrovský progres a dnes je toto odvetvie vnímané ako seriózny, profesionálny obor, v ktorom sa točia milióny eur.

Profesionálne hranie počítačových hier sa rozdeľuje do viacerých oblastí podľa typov hier, ktoré sa hrajú. Poďme si ich predstaviť.

First-person shooters (FPS):

Ide o tzv. strieľačky z pohľadu prvej osoby. Akčné hry, medzi ktorými dominuje jedna z najpopulárnejších hier na svete – Counter Strike. Patria sem však aj nemenej populárne hry ako Doom, Call of Duty či Quake.

Bojové hry:

Street Fighter, Marvel vs. Capcom či nesmrteľná klasika Tekken? To sú najpopulárnejšie bojové hry, ktoré prinášajú akciu, rýchlosť, dravosť a na konci šampióna, ktorý sa prebije cez všetkých súperov.

Multiplayer online battle arena:

Azda najpopulárnejšie odvetvie medzi e-športami. Dva tímy zostavené z určitých hrdinov bojujú proti sebe. Práve tu nájdeme najpopulárnejšiu hru – League of Legends. Finálový turnaj profesionálov v tejto hre máva každoročne dotáciu od 5 do 6,5 milióna dolárov. Nemenej populárna je však i hra Dota 2.

Motoristické:

Už podľa názvu je jasné, že v tejto sekcii je kľúčová rýchlosť. Formula 1, Gran Turismo Sport či Forza Horizon 4 dostanú hráčov z 0 na 100 za pár sekúnd.

Strategické:

Vlajkovými loďami medzi stratégiami sú StarCraft a Warcraft. Populárne sú najmä u „staršej generácie“ hráčov, ktorá vyrastala na počítačových hrách na prelome 90. rokov začiatku nového milénia.

Športové:

Keď sa bavíme o športových hrách, dlhé roky má jasnú dominanciu futbalová FIFA. Futbal ako najpopulárnejšia a najrozšírenejšia hra na svete spája milióny hráčov desiatky rokov. Podľa regiónov má však silné zastúpenie na hráčskom trhu aj hokejová NHL či basketbalová NBA.

Massively Multiplayer Online Role-playing game (MMORPG):

Hry s otvoreným svetom, ktoré hrajú v online priestore naraz stovky, ba dokonca tisíce hráčov. Najznámejšou hrou je World of Warcraft.

Third-person shooters – strieľačka z pohľadu tretej osoby:

Ďalší druh akčných hier, kde dominuje hra Fortnite. V roku 2019 tvorili dotácie z jej turnajov hodnotu 30 miliónov dolárov.

Kartové hry:

Toto odvetvie nepatrí medzi „akčné“ a tým pádom nemá až také zastúpenie medzi hráčmi. Základňa kartových hráčov sa však napriek tomu neustále zväčšuje. Najznámejšími hrami sú Hearthstone a Magic: The Gathering Arena.