Najväčšia športová udalosť planéty je tu. Majstrovstvá sveta vo futbale. Hostiť ich bude najmenšia usporiadateľská krajina v histórii, pričom turnaj bude hostiť na ôsmich štadiónoch, čo je najmenej od roku 1978.

Vtedajšieho turnaja v Argentíne sa však zúčastnilo len šestnásť tímov. Teraz sa bude hrať v Katare. Tamojšie supermoderné arény, ktorých výstavba stále dokopy okolo 5 miliárd dolárov, však ani zďaleka nepredstavujú ideál svetového šampionátu, aj keď vyzerajú fantasticky a super moderne.

promo akcie

Hostiteľstvo Kataru je už od začiatku pod veľkou kritikou zo strany mnohých osobností i organizácií, vrátane hnutia za ľudské práva. Už samotný výber Kataru ako usporiadateľa šampionátu sa nezaobišiel bez kontroverzií.

Vedenie FIFA bolo obvinené z korupcie, hlasujúci predstavitelia niektorých juhoamerických a afrických štátov údajne obdržali zo strany Kataru úplatky. Napriek tomu, ako aj skutočnosti, že pri výstavbe štadiónov sa nedodržiavali ľudské práva a zomreli tisícky robotníkov, sa šampionát na Arabskom polostrove už o pár dní uskutoční. Hrať sa bude na týchto štadiónoch:

Lusail Iconic Stadium v ​​Lusail

Najväčší štadión v Katare, v ktorého útrobách sa 18. decembra rozhodne o nových majstroch sveta. Výstavba arény začala v apríli 2017 a mala trvať tri roky, došlo však k oneskoreniu, a štadión tak bude pripravený až na svetový šampionát, kde bude hostiť celkovo desať stretnutí. Kapacita futbalového stánku, ktorý leží asi dvadsať kilometrov od Dohy, je 80 tisíc divákov a po skončení šampionátu má byť prestavaný na moderné stredisko s obchodmi, reštauráciami a zdravotnou klinikou.

Al Bajt Stadium v ​​Al Khor

Na kapacitne druhom najväčšom štadióne šampionátu sa 20. novembra uskutoční slávnostné zahájenie turnaja, nasledovať bude úvodný zápas domácej reprezentácie s Ekvádorom. Štadión pre
60-tisíc fanúšikov bol otvorený vlani a odohralo sa tu finále Arabského pohára 2021, v ktorom Alžírsko porazilo v predĺžení reprezentáciu Tuniska.

Štadión 974 v Dohe

Prvý demontovateľný štadión v histórii majstrovstiev sveta je postavený z lodných kontajnerov, ktorých bolo, ako názov štadióna napovedá, 974. Štadión, ktorý bol otvorený v novembri 2021, bude po skončení šampionátu rozobraný, materiál následne poputuje do rozvojových krajín. Stadium 974 bude jedinou arénou turnaja, kde nebude potrebná klimatizácia. Môže za to inovatívny dizajn a poloha priamo pri mori.

Al Thumama Stadium v ​​Dohe

Vzhľad štadióna, ktorý počas šampionátu pojme až štyridsať tisíc divákov, bol inšpirovaný tradičnou arabskou čiapkou gahfiyou. Kapacita štadióna bude po šampionáte znížená na polovicu, v jeho útrobách potom vznikne športová klinika či hotel. Supermoderný štadión na juhu Dohy bude hostiť napríklad druhý zápas turnaja medzi výberom Senegalu a Holandskom.

Education City Stadium v ​​Al Rajane

Stánok v Al Rajane je vzdialený len sedem kilometrov od centra Dohy a v jeho okolí sa nachádza hneď desiatka zahraničných univerzít, technologické a výskumné parky, múzeá alebo Katarská národná knižnica. Štadión bol hlavným dejiskom MS klubov v roku 2020, kde vo finále turnaja porazil Bayern Mníchov mexickej Tigres UANL.

Ahmed bin Ali Stadium v ​​Al Rajane

Súčasná aréna pomenovaná po katarskom emírovi Ahmedovi bin Ali al Thanim vyrástla na mieste, kde pred svojím zbúraním v roku 2015 stál pôvodný štadión s polovičnou kapacitou. Do hľadiska štadióna, ktorý bol otvorený presne dva roky pred začiatkom svetového šampionátu, sa teraz zmestí vyše 40-tisíc divákov.

Khalifa International Stadium v ​​Al Rajane

Veterán medzi katarskými futbalovými štadiónmi. To je štadión Khalifa, ktorý v minulosti hostil futbalový Pohár Perzského zálivu, MS klubov, Ázijské hry alebo atletické majstrovstvá sveta. Otvorený už v roku 1976. Khalifa je domovom domácej futbalovej reprezentácie, na majstrovstvách sveta bude okrem zápasov základných skupín hostiť aj súboj porazených semifinalistov o tretie miesto.

Al Janoub Štádium v ​​Al Wakrah

Najjužnejšie položený štadión šampionátu bol otvorený v roku 2019 a má kapacitu štyridsať tisíc miest. Netradičný vzhľad štadióna je inšpirovaný plachtou lodí dhau, ktoré hojne využívali miestni lovci perál.

tipuj šport