Milovníci vône benzínu a spálenej gumy sa môžu opäť tešiť na nabitý kalendár Formule 1 v roku 2023. V poradí už 74. sezóna prinesie, pevne veríme, znovu veľa dávku zábavy a dych berúcich emócii.

F1 usporiada v sezóne 2023 rekordných 23 pretekov. Počas 38 týždňov zavítajú jazdci na päť kontinentov. Prvou zastávkou bola VC Bahrajnu, kde suverénne vyhral obhajca titulu Max Verstappen na Red Bulle. Posledné body budú k dispozícii počas VC Abu Dhabí na konci novembra.

tipuj formulu 1

Termín sezóny je od 5. marca do 26. novembra 2023. Nižšie si prezrite kompletný zoznam jednotlivých Grand prix F1.

Tento rok sa prvýkrát pôjde aj na úplne novom mestskom okruhu v Las Vegas, čo by malo ešte viac vyvolať záujem zo strany fanúšikov. Priaznivci v USA sa tak môžu tešiť hneď na tri GP, v kalendári sú totiž aj Austin a Miami, kde sa prvýkrát išlo vlani.

Do kalendára sa tiež vracia Katar, kvôli pretrvávajúcim problémom s covidom naopak vypadla z rozpisu pôvodne plánovaná zastávka v Číne.

V sezóne 2023 si budeme musieť zvykať na niekoľko zmien v celkom 10 tímoch. Po 16 rokoch ukončil kariéru štvornásobný šampión Sebastian Vettel, ktorého miesto v Aston Martine prevezme iná legenda – Fernando Alonso. Španiel tak uvoľnil miesto v Alpine, kam nakoniec zamieril Pierre Gasly, hoci v priebehu sezóny to vyzeralo, že zmluvu už podpísal víťaz F2 2021 Oscar Piastri.

Austrálsky jazdec Piastri sa ale namiesto toho dohodol s McLarenom, kde bude pretekať spolu s Landom Norrisom. V McLarene zas skončil Daniel Ricciardo, ktorý sa vracia do Red Bullu, avšak iba ako náhradný pilot za stálou dvojicou Verstappen, Perez.

V seriáli F1 nebudeme pravidelne vídať ani Micka Schumachera, ktorého post v Haase zaujme navrátilec do formule Nico Hülkenberg. Pohyb nastal aj vo Williamse, kde nebude za volantom Nicholas Latifi. Namiesto neho bude jazdiť Logan Sargeant, prvý americký pretekár F1 od roku 2015. Ďalšou novou stálicou F1 bude Holanďan Nyck de Vries, ktorý sa po odchode Gaslyho stal pilotom AlphaTauri, kde bude parťákom Yukiho Tsunodu.

Aj na základe týchto zmien je jasné, že život vo svete F1 je rovnako dynamický, ako na samotnej trati. No a favoriti? Jasnými ašpirantmi na prvé a druhé miesto sú jazdci Red Bullu. Verstappen obhajuje triumf, pričom pri perfekcionizme a takmer dokonalosti jeho tímu sa naskytá otázka, či dokáže vyhrať titul majstra sveta vždy nielen s pódiovým umiestnením, ale i rekordným počtom víťazstiev. Prvé už má na konte.

Formula 1 sľubuje znova skvelú šou. Aj v sezóne 2023 bude mať seriál rýchlych monopostov hneď na šiestich podnikoch upravený víkend s takzvaným kvalifikačným šprintom. Tento formát sa v predchádzajúcich dvoch sezónach predstavil na troch Grand prix, tento rok bude tento počet zdvojnásobený. Kvalifikačný šprint sa pôjde na VC Azerbajdžanu, VC Rakúska, VC Belgicko, VC Kataru, VC USA a VC Brazílie.

Motoristickí fanúšikovia, už si len v nedeľu naladiť televízor, vyložiť nohy na pohovku, pripraviť popcorn či iné pochutiny a vychutnávať si bzukot monopostov.

Kalendár VC 2023:

5.3.   VC Bahrajnu – Sakhir
19.3. VC Saudskej Arábie – Jeddah
2.4.   VC Austrálie – Albert Park
30.4. VC Azerbajdžanu – Baku
7.5.   VC Miami – Miami Circuit
21.5. VC Emilia-Romagna – Imola
28.5. VC Monaka – Monaco
4.6.   VC Španielska – Barcelona
18.6. VC Kanady – Montreal
2.7.   VC Rakúska – Spielberg
9.7.   VC Veľkej Británie – Silverstone
23.7. VC Maďarska – Hungaroring
30.7. VC Belgicka – Spa
27.8. VC Holandska – Zandvoort
3.9.   VC Talianska – Monza
17.9. VC Singapuru – Marina Bay
24.9. VC Japonska – Suzuka
8.10. VC Kataru – Losail
22.10. VC USA – Austin
29.10. VC Mexika – Mexico City
5.11. VC Brazílie – Sao Paulo
19.11.  VC Las Vegas
26.11. VC Abu Dhabi – Abu Dhabi

tipuj formulu 1