US Open je záverečným grandslamom tenisovej sezóny. Termín už 142. ročníka je znova na prelome augusta a septembra a čo všetkých teší, aj s plnými tribúnami divákov. Minuloročný víťaz Daniil Medvedev tu získal svoju prvú grandslamovú trofej a prekazil tak Novakovi Djokovičovi zisk kariérneho grand slamu, medzi ženami prekvapivo zvíťazila Emma Raducanuová.

Dokážu Rus a Britka svoje tituly obhájiť? Alebo sa triumfu dočká Rafael Nadal a znova odskočí od Novaka Djokoviča na čele šampiónov z veľkých turnajov? Srb v New Yorku totiž štartovať nemôže, keďže nie je zaočkovaný.

New York dobýjali legendy

Hrať sa bude klasicky v Národnom tenisovom centre Billie Jean Kingovej, ktoré je umiestnené vo Flushing Meadows-Corona Parku v štvrti Queens mesta New York. Po slávnej tenistke sa areál volá od roku 2006.

Areál má 22 kurtov, centrálny dvorec Artur Ashe Stadium je najväčším tenisovým kurtom sveta – kapacita je cez 23 700 divákov.

Najviac titulov z US Open v otvorenej ére (od roku 1968) má trojica Pete Sampras, Jimmy Connors a Roger Federer – všetci v New Yorku oslavovali celkom 5×. O jeden titul menej potom má Rafael Nadal, Novak Djokovič tu triumfoval trikrát, rovnako ako Ivan Lendl. Medzi ženami stojí určite za zmienku 6 triumfov Sereny Williams a Chris Evert, o jeden menej má Steffi Graf.

Kto sú favoriti?

Medzi ašpirantov na titul sa opäť radia mená ako Nadal, Medvedev, Alcaraz alebo Tsitsipas. Djokovič hrať nebude. Medzi ženami sa najviac verí Swiatekovej, podceňovať ale nemôžeme ani Osakovú, Gauffovú alebo obhajkyňu titulu Raducanuovú. Rumunka Halepová sa už z turnajom prekvapivo rozlúčila hneď v jej úvode, v 1. kole, žiaľ, vypadol aj náš Alex Molčan.

Serenina rozlúčka

Mimoriadnu atmosféru mal zápas 1. kola v ženskej časti medzi Američankou Serenou Williamsovou a Dankou Koviničovou z Čiernej Hory. Pre domácu tenistku sa ním začalo rozlúčkové podujatie kariéry a jej víťazný vstup do turnaja (6:3, 6:3) sledovalo naživo viacero osobností na zaplnenom štadióne Arthura Asha. „Už keď som prišla, bolo prijatie ohromujúce. Nikdy na to nezabudnem,“ povedala Williamsová.

Ikona ženského tenisu pred niekoľkými týždňami naznačila koniec kariéry, keď uviedla, že je pripravená sústrediť sa na druhé dieťa a podnikanie. Po víťaznom vstupe do turnaja však ešte nepotvrdila, že definitívne skončí. „Predtým som vo svojich vyjadreniach bola dosť nejasná, však?,“ poznamenala 23-násobná grandslamová rekordérka. „Zostanem pri tom, pretože nikdy neviete, čo bude.“

Williamsovej vstup do podujatia priamo v aréne sledovali bývalý prezident USA Bill Clinton, boxerská legenda Mike Tyson či tenisová legenda Martina Navrátilová. Na tribúne nechýbala ani Serenina rodina a dcéra Olympia, ktorá vo štvrtok oslávi piate narodeniny.

Hrá sa o milióny

Dotácia pre US Open 2022 je neskutočných 60 100 000 amerických dolárov, čo je nový rekord a prvé pokorenie hranice šesťdesiatich miliónov dolárov. Prilepšia si hráči vo všetkých fázach turnaja. Odmena 2 600 000 dolárov pre víťaza singlov je veľmi solídna. Vo štvorhrách si víťazný pár (nie hráč) rozdelí 688 000 dolárov. Pre porovnanie, za triumf v 1. kole dvojhry získava hráč 80-tisíc dolárov, vo štvorhre to je 21 300 dolárov.

chcem tipovať