Európske futbalové súťaže pokračujú ďalšími predkolami. Bratislavský Slovan po vypadnutí z Ligy majstrov narazí v semifinále kvalifikácie Európskej ligy proti trpaslíkovi z Gibraltaru, mužstvu Lincoln Red Imps. Postúpi alebo sa zrodí prekvapenie? A čo Žilina a Trnava v konferenčnej lige. Tipnite si s TIPOSOM!

Lincoln Red Imps – Slovan Bratislava – 2

Čo iné sa dá, má čakať, ako postup Slovana? Domáci tím z Gibraltaru je na futbalovej mape doslova trpaslíkom. Viacerí hráči zo základu, najmä poloprofesionáli, nemajú na špecializovanom portáli Transfermarket ani vyčíslenú hodnotu. Z trhového hľadiska sú najcennejšími mužmi tímu Scott Wiseman a Brian Goméz s hodnotou 200-tisíc eur.

Pre porovnanie. Slovan síce nemá „milionárov“, ale každý jeden hráč širšieho kádra má väčšiu hodnotu. Na úroveň top hráčov z Gibraltaru sa blíži akurát náhradný brankár belasých Michal Šulla, ktorého hodnota je 250 000 eur.

Slovan sa naladil na zápas víťazstvom v lige nad Trenčínom 2:0, hoci to sa rodilo za kontroverzných okolností. V zápase úradoval neraz systém VAR.

Tím z juhu Európy sa predstavil pred nedávnom, tak ako Slovan, v Lige majstrov. Zatiaľ čo belasí bojovali o postup neúspešne so švajčiarskym mužstvo YB Bern, Lincoln vzdoroval rumunskému Klužu. Napokon však padol po smolnej domácej prehre 1:2, vonku nestačil na súpera 0:2.

Slovan bude veľkým favoritom. Hneď v úvodnom zápase by mal na trávniku súpera potvrdiť, kto bude udávať prím.

TOBOL KOSTANOY – MŠK ŽILINA – 1

Postup: 2

Žilinu čaká náročná prekážka z Kazachstanu. Hneď na úvod však jedno pozitívum. Zápas sa totiž neuskutoční na domácom štadióne Tobolu, keďže ten nespĺňa kritériá UEFA, ale v Astana Arene v hlavnom meste Nur–Sultane, ktorá má umelú trávu, čo by hosťom mohlo vyhovovať.

Aj MŠK totiž hráva svoje domáce zápasy na umelom trávniku.

Zverencom trénera Pavla Staňa už nebude k dispozícii Ján Bernát, ktorý odišiel na hosťovanie do druholigového belgického Westerla.

Tobol však bude doma určite favorit. Stačí sa pozrieť na jeho predošlý dvojzápas, v ktorom vyradil zvučný klub z Chorvátska, Hajduk Split.

Domáci viedli už 3:0, a hoci v poslednej minúte inkasovali gól na 3:1, čím sa duel posunul do predĺženia, v ňom uspeli, a tak postúpili.

Oba tímy sa stretli vlani v prípravnom zápase, ktorý sa skončil remízou 1:1.

Tobol sa bude snažiť doma vyhrať, čo sa mu asi aj podarí, ale celkovo by mohla v dvojzápase uspieť Žilina. Mladé slovenské mužstvo má formu a aj v pohárovej Európe ukazuje, že s ním treba počítať.

TRNAVA – MACCABI TEL AVIV – X

Postup: 2

Najťažší súper čaká na trnavský Spartak. Ten po veľkej dráme vyradil mužstvo Sepsi z Rumunska, keď uspel na penalty. Za odmenu si zahrá s izraelským veľkoklubom.

Maccabi si poradilo v predošlom kole s Čiernohorskou Sutjeskou, keď vonku remizovalo 0:0 a doma vyhralo 3:1.

Trnava síce hrá doma, ale nebude sa môcť spoľahnúť na podporu divákov. Pre trest od UEFA za rasizmus budú môcť na tribúny len deti do 14 rokov.

Na druhej strane, detský džavot by mohol domácim pomôcť aspoň k remíze. Tá by bola veľmi cenná.

Chcem tipovať