Keď sa nedarí, treba urobiť zmenu. Pravidlo, ktoré poznajú azda v každom kolektívnom športe. A kde príde k prvej zmene? No predsa na trénerskom poste. Čo si budeme hovoriť, je ľahšie nahradiť kouča ako polovicu kádra. Pozrime sa teda bližšie na trénerov, ktorí vedú extraligové tímy.

KOŠICE

Majstrovský tím má na svojej lavičke druhý rok Kanaďana Dana Cemana. Skúsený stratég slovenské prostredie už dobre poznal, keď v minulosti získal dva majstrovské tituly s Banskou Bystricou. Košice sú známe tým, že majú vždy najvyššie ambície. A keď sa nedarí, tréneri to rýchlo pocítia. Za posledných 10 rokov mali východniari 10 trénerov. Fluktuácia je teda zrejmá. Ceman však môže byť príjemná výnimka a vydržať niekoľko rokov.

SLOVAN

Košice a Slovan sú dva najväčšie slovenské kluby, a teda aj v Bratislave platí to isté, ako na východe. Keď sú výsledky, je dobre. Keď však príde zmena, zaváhania, tréner sa po väčšine balí. Slovan je špecifický, trénerov dokázal odvolať aj vtedy, keď mužstvo viedlo extraligovú tabuľku. Posledný prípad taký nie je.

TIPUJ EXTRALIGU A ZÍSKAJ VÍKENDOVÝ BONUS AŽ 100 €

Dnes už extréner Ján Pardavý sa dlhodobo trápil. Trenčianska ikona nepadla do oka fanúšikom, výsledky belasých boli chabé. A tak sa po 4. kole a troch prehrách v doterajšej sezóne porúčal. A fluktuácia? Takisto veľká. Za 10 rokov podobne ako v Košiciach 10 trénerov.

ZVOLEN

V tíme trojnásobného majstra panuje, naopak, za posledné sezóny konzistentnosť. Už štvrtý rok totiž trénuje prvý tím Peter Oremus, asistenta mu robí Andrej Kmeč.

Oremus je skúsený kouč, pôsobil aj pri národnom tíme. Má rešpekt, je kvalitný stratég. Tím má pod jeho vedením výsledky. Zvolenčania sa predtým takisto snažili neraz trénerskou zmenou oživiť káder, ale nebolo to také „dramatické“, ako v prípade Košíc a Slovana. Za 10 rokov menili trénera šesťkrát, spomínaný Oremus je dnes už stálica na striedačke tímu.

POPRAD

Rovnica 10 trénerov za 10 rokov platí aj pod Tatrami. Niektorí sa dokonca i viackrát vrátili. Poprad je špecifický tím našej extraligy. Dlhodobo má najvyššie ambície, ale titul nie a nie získať. Maximum je účasť vo finále. Aj v tejto sezóne sa dušujú kamzíky, že by radi zabojovali o pohár Vladimíra Dzurillu. Pokúsiť sa o to má mužstvo českého trénera Aleša Tottera. Podarí sa mu to, čo nevyšlo koučom ako Július Šupler, Peter Mikula, Roman Stantien či Marcel Ozimák?

TRENČÍN

Druhý rok šéfuje trenčianskej striedačke  Róbert Döme. Rázny kouč chce naštartovať Duklu k výkonom, na aké boli pod hradom Matúša Čáka zvyknutí v minulosti – teda hru o najvyššie pozície. A pohľad na vedenie a trénerov Dukly z minulosti? Extraligová klasika. 10 trénerov za 10 sezón.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES

Rysy zo Spiša pôsobia v extralige tretiu sezónu. Za ten čas ich viedol najskôr kouč Miroslav Mosnár, druhý rok je šéfom lavičky Čech Vlastimil Wojnar. A treba povedať, že viac ako úspešne.

ZAREGISTRUJ SA A ZÍSKAJ REGISTRAČNÝ BONUS SPOLU AŽ 15 €

Vlani sa Spišiaci radovali z historického bronzu, jeden zápas semifinálovej série so Zvolenom ich pritom delil od finále. Aj tento rok by sa chceli dostať čo najďalej. Začali výborne. Zo 4 zápasov vyhrali ako jediný tím všetky štyri.

MICHALOVCE

Zemplínčania sú takisto z dlhodobého hľadiska „mladším“ tímom extraligy. Medzi elitou pôsobia piaty rok. Na trénerskom poste sa neraz hľadali. V premiérovej sezóne viedli mužstvá dvaja tréneri, v predošlej hneď traja – Tom Coolen, Roman Stantien a Peter Kúdelka. Ten sa stal „skokanom roka“ a objavom na trénerskom poli. Mužstvo vedie aj v aktuálnom ročníku.

NITRA

Azda najviac špecifické mužstvo v lige z pohľadu trénerov. Jedno meno sa tu totiž pravidelne opakuje. Antonín Stavjaňa. Tréneri do Nitry prichádzajú a odchádzajú, český stratég sa však vždy vráti a mužstvo nakopne. V minulosti s ním získal aj titul, hral aj viacero finále. Povráva sa, že pod Zoborom mu hádam aj sochu postavia. Nič na tom nemení ani fakt, že v tejto sezóne sa zatiaľ jeho zverencom príliš nedarí. Uvidíme, či sa udrží alebo skončí a… o rok, dva sa vráti.

NOVÉ ZÁMKY

Tím z južného Slovenska potvrdzuje trend, že keď sa nedarí, tréneri to majú nahnuté. Až dvakrát sa za jeho extraligové pôsobenie totiž stalo, že počas jednej sezóny šéfovali lavičke až traja lodivodi.

TIPUJ EXTRALIGU S 1. STÁVKOU BEZ RIZIKA AŽ DO 50 €

V posledných troch pritom prišlo k väčšej konzistentnosti a tím mal len jedného trénera – Maďara Gergely Majorossa. Ten však po poslednom ročníku skončil a nahradil ho jeho asistent Erik Čaládi.

BANSKÁ BYSTRICA

Bystričania sú takisto zaujímavý tím z pohľadu trénerov. Ak sa pozrieme na horizont 10 rokov, začali najviac vyrovnane. Po úspešnom Vladimírovi Országhovi prišiel rovnako úspešný Dan Ceman. A potom? Hľadanie správneho muža. Od roku 2020 tak viedli „baranov“ tréneri Tuuka Poikonen, Rastislav Paľov, Norbert Javorčík, Miroslav Chudý, Antti Karhula či Rudolf Jendek. Ako sa bude dariť a najmä dokedy Kanaďanovi Dougovi Sheddenovi, ktorý je aktuálny kouč Bystrice nám ukáže čas.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Liptáci majú za poslednú dekádu konzistentné výsledky v zmysle, že sa pravidelne umiestňujú na spodných priečkach tabuľky. Štatistika, ktorá nemôže nikoho tešiť, no je krutou realitou. Zmení sa to tento rok pod vedením kouča Juraja Faitha? Úvod sezóny ukázal, že nádej tu je. Liptáci hrajú ofenzívne, vpred ich ťahá napríklad Martin Réway. Mikuláš je tradičná hokejová značka, za posledných desať rokov ho viedli mená ako Anton Tomko, Milan Jančuška či Peter Mikula, vždy s cieľom zachrániť ligu. Klub, ktorý oslávil 90. rokov od svojho vzniku by však chcel už konečne lepší ročník.

HUMENNÉ

Nováčik extraligy sa tretí rok spolieha na služby ruského trénera Andreja Parfionova. Ten prevzal Humenné v sezóne 2021/22 a dokázal s ním postúpiť z 1. ligy do extraligy. Ako sa mu bude dariť? Ťažká otázka a ešte ťažšia úloha pre východniarov, keďže už prvé štyri kolá naznačili, ako asi bude vyzerať sezóna pre Humenné. Získať body je extrémne náročné, každý tím pôjde do súboja s nováčikom ako menší či väčší favorit. I preto je náročné predikovať, ako veľmi a či sa bude triasť stolička pod trénerom Parfionovom.

TIPUJ EXTRALIGU