Plač a obrovské emócie po postupovom zápase v Poľsku, následne horúce africké dobrodružstvo s vyradením majstrov sveta z Talianska v skupine a štvrťfinále s Holandskom. Čarovné góly Vladimíra Weissa a Mareka Hamšíka v zápase s Ruskom na ME 2016. Slovenský futbal nemá na veľkých turnajoch bohatú históriu. Keď sa však naši futbalisti na majstrovstvá Európy alebo sveta dostali, vždy to stálo za to. Čo na nás čaká tento rok?

Prvý veľký úspech slovenských futbalistov prišiel počas trénerskej éry Vladimíra Weissa staršieho. V kvalifikácii na šampionát, ktorý hostila Juhoafrická republika, na nás čakala zradná slovanská skupina.

Slovinsko, Česko, Poľsko, k tomu Severné Írsko a trpaslík zo San Marína. To boli prekážky na ceste do Afriky.

Po úvodnej domácej výhre nad ostrovnými futbalistami 2:1 prišiel rovnaký výsledok – ibaže s našou prehrou – v Ľubľane s tímom Slovinska. Nasledovali povinné tri body zo San Marína a jeden z kľúčových zápasov. Poľsko.

Na jeseň 2008 sme neboli v pozícii favorita. Na trávniku to tak aj vyzeralo. Poliaci sa ujali vedenia v 70. minúte, záver zápasu však priniesol na Tehelnom poli obrovskú eufóriu. Stanislav Šesták dvoma zlepenými gólmi z 85. a 86. minúty otočil výsledok stretnutia na našu stranu. Výhra bola na svete.

Rovnaká eufória nastala aj 1. apríla 2009, kedy sme dobyli Letnú a vyhrali nad Českom. Azda aj dnes majú tisíce fanúšikov pred očami výjav z televízie, ako sa naši futbalisti radujú z gólu a komentátor Marcel Merčiak kríči svoje oduševnené: „Stanko, dobre ši zrobil.“ Zápas sme napokon vyhrali 2:1 a africký sen bol o krok bližšie.

Domáca remíza s Českom a výhra v Severnom Írsku nás k nemu priblížili, šok však spôsobila prehra so Slovinskom na vypredanom Tehelnom poli. Ak sme chceli ísť na premiérový veľký šampionát, museli sme vyhrať v Poľsku.

Písal sa 14. október 2009. V Chorzówe bola snehová búrka. Končila sa 3. minúta, keď sa lopta ocitla v poľskej šestnástke. Nešťastník momentu Seweryn Gancarczyk si vrazil loptu do vlastnej siete a posadil Slovensko na koňa. Nik nás z neho už nezosadil a Weissova družina to dokázala – postúpila na majstrovstvá sveta!

V nich nám žreb prisúdil hrateľnú skupinu – Nový Zéland, Paraguaj a Taliansko.

Úvodné dva zápasy však boli ako nočná mora. S Novým Zélendom sme síce viedli po góle Róberta Vitteka, ale v poslednej minúte nadstavenia šokoval národ pod Tatrami vyrovnávajúcim gólom na 1:1 Winston Reid.

Druhý zápas bol ešte horší. Paraguaj nás k ničomu nepustil a vyhral zaslúžene 2:2. Vývoj v skupine však Slovákom prial. Ak by zdolali Talianov a zároveň Nový Zéland nezdolal Paraguaj, postúpili by do osemfinále.

Písal sa 24. jún 2010. Slovensko hralo najväčší zápas svojej novodobej histórie. Taliani ako majstri sveta nepôsobili dobrým dojmom, navyše sa im zranil brankár Buffon.

Jeho náhradníka Marchettiho prekonal ako prvý v 25. minúte Vittek. Keď ten istý hráč v 73. minúte zvýšil na 2:0, senzácia začínala byť reálna. Di Natale v 83. minúte znížil, v 89. minúte životným gólom kontroval Kopúnek. Taliani sa nevzdávali. Quagliarella v nadstavenom čase ešte raz znížil, v absolútnom závere mali štvornásobní majstri sveta šancu aj na vyrovnanie, ale Ján Mucha tlak ustál. Slováci vyhrali a postúpili do osemfinále.

A hoci vo vyraďovacej fáze už v Durbane nestačili na neskoršieho finalistu z Holandska, ich africká cesta zostane nezabudnuteľná.

Hrdinom slovenského tímu bol útočník Róbert Vittek, ktorý na turnaji strelil štyri góly.

Značná časť mužstva z Afriky sa predstavila aj na majstrovstvách Európy o šesť rokov neskôr vo Francúzsku.

Slováci zaujali už v skupine, kde zdolali Ukrajinu aj jeden z top tímov na svete, Španielsko. Zo skupiny postúpili z 2. miesta so ziskom 22 bodov.

Na ME ich čakali v skupine Wales, Anglicko a Rusko. Po úvodnej prehre s výberom Walesu prišiel ďalší veľký deň pre slovenský futbal. Zápas s Ruskom mal odhaliť, či máme šancu na postup alebo nie. Už prvý polčas ukázal, že mužstvo trénera Jána Kozáka to rozhodne chce.

Vladimír Weiss a najmä Marek Hamšík sa blysli parádnymi gólmi, na ktoré síce odpovedal znížením Glušakov, ale viac gólov už nepadlo. Záverečná bezgólová remíza s Anglickom nás posunula do play-off.

Osemfinále však nebol vyradený deň pre slovenský futbal. Nemecko sa ukázalo ako prílišná prekážka, po prehra 0:3 sa turnaj pre Slovákov skončil.

Opäť si však mohli povedať, že sa dostali do vyraďovacej fázy, čo treba vnímať ako úspech.

Podarí sa naň partii okolo Mareka Hamšíka, Milana Škriniara, Juraja Kucku či Martina Dúbravku dosiahnuť aj teraz?

EURO PONUKA