Výškou ľahko prehliadnuteľný, ale výkonmi sotva. V minulosti často podceňovaný slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka zažíva v drese talianskeho SSC Neapol najvydarenejšie obdobie doterajšej kariéry. V lige siaha po titule, jeho klubu sa darí aj v Lige majstrov.

Dvadsaťosemročný záložník sa udomácnil v základnej jedenástke trénera Luciana Spallettiho a výbornými výkonmi upútal popredné európske veľkokluby.

SKONČÍ V REALE ČI CITY?

Je vraj v hľadáčiku veľkoklubov na čele s Realom Madrid. Niektoré anglické zdroje začínajú rovnako slovenského reprezentanta spájať s odchodom do Premier League.

Niet sa čo čudovať, anglická najvyššia súťaž patrí medzi najlepšie ligy sveta, pričom po hernej stránke by šikovnému a futbalovo dozretému Lobotkovi mohla sedieť. V minulosti už niekdajší hráč AS Trenčín, Celty Vigo či Nordsjællandu s transferom do Británie spájaný bol, poľoval po ňom londýnsky celok Tottenham Hotspur. Teraz sa však objavili dohady, že by po ňom mohol siahnuť dokonca Manchester City.

NENAHRADITEĽNÝ ČLÁNOK

Vedenie SSC Neapol nechce samozrejme o odchode jednej zo svojich opôr ani len počuť. Treba však pamätať na to, že vrcholový futbal je predovšetkým biznis, a ak by možno Citizens prišli s lukratívnou ponukou na úrovni 60 až 80 miliónov eur, Partenopei by pravdepodobne túto ponuku neodmietli. Lobotka síce nestrieľa veľa gólov, ani nevytvára množstvo šancí pre svojich spoluhráčov, no v boji o titul je pre Neapol nenahraditeľným článkom. Na Stana Lobotku idú z Apeninského poloostrova iba slová chváli a dokonca ho začínajú prirovnávať k svetovým legendám.

VÍŤAZNÁ MAŠINA

Dvadsaťosemročný rodák z Veľkej Hradnej vo februári nastúpil na päť stretnutí a zakaždým aj s jeho výrazným prispením so spoluhráčmi slávili víťazstvo. Štyri výhry si v boji o Scudetto pripísali v talianskej Serie A a z triumfu sa radovali aj v osemfinále Ligy majstrov na pôde Frankfurtu.

A hoci futbalisti Neapola podľahli v zápase 25. kola Serie A na domácom ihrisku Laziu Rím 0:1 a pripísali si druhú prehru v tejto ligovej sezóne, ich cesta za titulom je neohroziteľná.

SSC má napriek zaváhaniu na čele tabuľky pohodlný 17-bodový náskok práve pred Laziom, ktoré v neúplnej tabuľke poskočilo na druhé miesto. Dvojica milánskych klubov Inter a AC, ktorá na Rimanov stráca jeden bod, však odohrala o zápas menej.

THIS IS MY SEN

„Je ako motorová myš. Nakopne sa a neviete ho vypnúť. Lieta hore-dole a dokonale vám otrávi futbal. Pre svoj tím je naopak nenahraditeľný,“ napísali o ňom talianske noviny Gazetta dello Sport.

TIPUJ ŠPORTOVÉ STÁVKY A ZÍSKAJ BONUS KAŽDÝ DEŇ

A to pritom nie vždy bol Lobotka na výslní. Jeho kariéra mala vzostupy i pády. Po odchode do mládežníckeho tímu Ajaxu Amsterdam zaujal vtipným videom, kde na ktorom haprovala jeho angličtina: This is my sen, but now its realita,“ povedal anglicko-slovensky o pôsobení v najslávnejšom holandskom tíme.

Cez Dánsko sa presunul do Celty Vigo, kde zažil dva momenty. Najskôr svetlý, keď bol superstar svojho tímu. Potom však aj presný opak. Nedarilo sa mu, vypadol zo základnej zostavy, pribral niekoľko kíl, rozpadol sa mu vzťah s Tweenskou Danielou Nízlovou, s ktorou má dcéru Lindu.

Spásu našiel v „domove Mareka Hamšíka“, ako ho vítali fanúšikovia po príchode do Neapola. A hoci aj tu nešlo od začiatku všetko podľa jeho predstáv, drinou, talentom a najmä futbalovým kumštom sa presadil a dnes patrí medzi najlepších defenzívnych stredopoliarov na svete.

Zápasy Neapola sú ozdobou na talianskej, ale aj európskej scéne. SSC hrá ofenzívny, priamočiary futbal, kde má Lobotka svoje stabilné miesto v zostave. Ak sa nestane žiadna senzácia, pod Vezuvom vypukne už onedlho obrovská majstrovská párty.

TIPUJ TALIANSKU LIGU