Víkend čo víkend ponúkajú európske top futbalové súťaže skvelé divadlo. Počas týchto dní sa však môžeme tešiť na ešte nadupanejšiu porciu zápasov. A ako si ich čo najlepšie vychutnať? No predsa s podaným tiketom na eTIPOS.sk.

A ktoré zápasy by nemali chýbať na každom tikete?

Neapol – Lazio (piatok, 20:45)

Tipy: Zápas 1 – 1.polčas X – 1. gól Neapol

Zdanlivo nezadržateľné ťaženie Neapola za prvým titulom v Serii A od sezóny 1989/90 pokračovalo sobotňajšou výhrou 2:0 na ihrisku Empoli, ktorá zvýšila jej náskok na čele tabuľky na 18 bodov. Jeho dominancia v posledných týždňoch je taká výrazná, že po ôsmom ligovom víťazstve v rade jej analytici dávajú 99,9% šancu na zisk titulu! Od minulej domácej ligovej porážky Partenopei uplynulo už 14 stretnutí a je nepravdepodobné, že by táto séria mala čoskoro skončiť, pretože tu vyhrali každý z predošlých šiestich vzájomných stretov proti Laziu. Vzhľadom na to, že Neapol v uplynulých troch strelil v priemere štyri góly na zápas, musí si byť kouč Luciano Spalletti istý, že proti Mauriziu Sarrimu vylepší svoju osobnú bilanciu, keď z ôsmich zápasov prehral iba raz.

Sarriho potešila pondelňajšia výhra Lazia 1:0 nad Sampdoriou, ktorá mu zaručila, že tento zápas začne v prvej päťke. V čase, keď sa ženie za postupom do európskych pohárov, sa dostáva do správnej formy. Pripustil, že pri nedávnej remíze 0:0 v Kluži v Európskej konferenčnej lige (23. februára) neboli jeho zverenci v najlepšom rozpoložení, ale povedal, že sa mu tím celkovo páčil. Zdá sa, že držať sa skrátka a udrieť neskoro je plánom Lazia na úspech, pretože v tomto ročníku udržalo čistý štít v prvom polčase v 20 z 24 ligových kôl. Pokiaľ teda niekto dokáže zastaviť vo forme hrajúci Neapol, môžu to byť hostia, pretože iba Neapol inkasoval v lige vonku tak málo gólov (sedem) ako Lazio v tejto szóne.

Dortmund – Lipsko (piatok, 20:30)

Tipy: Zápas 1X – viac gólov ako 2,5 – viac gólov v 2.polčase

Súboj o titul v Bundeslige je aj naďalej jedným z najzaujímavejších na celom kontinente, pretože prvé štyri tímy delia iba štyri body – najmenší rozdiel v tejto fáze sezóny v trojbodovom systéme. V minulom kole Borussia Dortmund porazila Hoffenheim 1:0 a udržala perfektnú súťažnú bilanciu v roku 2023, keď vyhrala všetkých 9 zápasov. Zverenci Edina Terziča sa nachádzajú za vedúcim Bayernom iba o skóre, a aj preto sa budú snažiť dostať do čela, keďže sa stretnú so štvrtým Lipskom. Dortmund má v súčasnej dobe najvyšší priemer bodov na zápas (3), gólov na zápas (2,86), striel (17,86) a striel na bránku (7,71) zo všetkých tímov naprieč TOP 5 európskymi ligami. Tieto štatistiky budú určite ohrozené, až Lipsko zavíta do Signal Iduna Parku.

VLOŽ PO REGISTRÁCII 10 € A HRÁŠ ZA 25 €

Zverenci Marca Roseho sa nachádzajú iba štyri body od čela tabuľky a v uplynulých pätnástich kolách sú najlepším tímom súťaže (10-4-1). Od septembra 2022 nepoznali horkosť porážky na ihrisku súpera, takže majú veľký dôvod na to, aby si verili na ďalšie víťazstvo. Sebavedomie hosťom dodá aj ich aktuálna trojzápasová víťazná séria vzájomných duelov na ligovej scéne, čo je najdlhšia taká šnúra v histórii vzájomných konfrontácií. Ak chcú Dortmund opäť poraziť a zamotať boj o titul, hodilo by sa im otvoriť skóre, pretože tím, ktorý v tejto sezóne dal vo vonkajších ligových zápasoch Lipska gól ako prvý (s výnimkou niekoľkých bezgólových remíz), neprehral.

Manchester City – Newcastle (sobota, 13:30)

Tipy: Zápas 1 – 1.gól Man. City – Haaland strelí gól

Preteky o titul v Premier League sa vyostrujú a úradujúci majster Manchester City po víkendovom víťazstve 4:1 v Bournemouthe udržuje ako-tak tlak na vedúci Arsenal. Manažér Pep Guardiola, ktorý sa nedávno oprel do výdavkov Manchestru United, bude chcieť víťazstvom proti najbohatšiemu klubu v lige ešte viac nabudiť svoj tím a nadviazať na pohodlný triumf 3:0 v FA Cupe z pôdy Bristolu. City zostávajú v boji o titul, hoci ich súčasný počet 55 bodov po 25 zápasoch je najnižší zo všetkých piatich predchádzajúcich ročníkov PL s výnimkou jediného (2019/20), keď trofej nakoniec nezískali. Historické trendy však budú pravdepodobne to posledné, na čo bude Guardiola myslieť, pretože sa chystá čeliť tímu, ktorý City porazili v 13 po sebe idúcich domácich zápasoch PL, zatiaľ čo ďalšie víťazstvo tu by vytvorilo spoločný rekord v podobe najdlhšej víťaznej domácej série proti jednému súperovi v súťaži!

Newcastle je ale úplne iný tím, než s akým sa City v posledných rokoch stretávalo, čo sa naplno prejavilo v tohtoročnej sezóne, keď bojuje o účasť v Lige majstrov. Magpies minulý víkend tesne unikla sláva v Ligovom pohári po finálovej porážke 0:2 s Manchesterom United vo Wembley. Omladený tím Eddieho Howea už prerušil šesťzápasovú sériu porážok vo vzájomných dueloch proti City augustovou remízou 3:3 a vzhľadom na to, že nikto iný tento rok neinkasoval vonku menej gólov ako Newcastle (sedem), bude opäť nepríjemným súperom. Iba čas ale ukáže, či sa hostia spamätajú z finálového sklamania z minulého víkendu, a nakoniec stiahnu päťbodovú stratu na štvrtý Tottenham.

Arsenal – Bournemouth (sobota, 16:00)

Tipy: Zápas 1 – 1. gól Arsenal – viac gólov ako 2,5

Arsenal už síce vtedajšiu „neporaziteľnú“ sezónu nezopakuje, ale stále je na najlepšej ceste dosiahnuť niečo, čo sa mu nepodarilo od slávneho ročníka 2003/04 pod vedením legendárneho bývalého manažéra Arséna Wengera – a to získať titul v Premier League! Kanonieri sú znova na čele ligy s päťbodovým náskokom po tom, čo v polovici týždňa porazili Everton 4:0.

TIPUJ PREMIER LEAGUE A NAVÝŠ SI VÝHRU AŽ O DVOJNÁSOBOK

Pre Bournemouth je znepokojujúci fakt, že Arsenal vyhral už osem zápasov proti nováčikom súťaže v rade. Iba pod vedením Wengera (2002-2003) sa Arsenalu podarilo dosiahnuť dlhšiu sériu (deväť) a vzhľadom na to, že Bournemouth porazil vo všetkých piatich domácich zápasoch v PL s celkovým skóre 14:2, ďalší presvedčivý výkon kanonierov je vysoko očakávaný.

Situáciu pre hostí zhoršuje aj skutočnosť, že Cherries nikdy neudržali proti Arsenalu v PL čisté konto a prichádzajú s najhoršou defenzívnou bilanciou v súťaži v tejto sezóne, keď inkasovali 48 gólov. Čiastočne za to môže aj výprask 1:4, ktorý utrpeli v poslednom zápase proti Manchestru City. Ak si chcú hostia zaistiť prežitie v najvyššej súťaži, budú možno musieť zlepšiť svoje výkony u súperov (2-2-8), pričom viac zápasov vonku prehral iba Southampton, ktorý sa nachádza na poslednom mieste. V minulom zápase na ihrisku súpera však ukončili osemzápasovú sériu bez výhry, keď zvíťazili 1:0 nad Wolves, čo by ich mohlo povzbudiť k prvému ligovému víťazstvu nad tímom z „veľkej šestky“ od roku 2019, aj keď je to málo pravdepodobné.

Atlético Madrid – Sevilla (sobota, 21:00)

Tipy: Zápas X – 1.polčas X – polčas X/zápas X

Atlético Madrid hostí Sevillu, ktorá sa zmieta v boji o zostup, hoci v minulosti sa často jednalo o stretnutie dvoch tímov s európskymi ambíciami v La Lige. Zdá sa, že Atléti opäť zabrali, čo dokazuje sedemzápasová ligová séria neporaziteľnosti zakončená remízou 1:1 s mestským rivalom Realom Madrid. Kouč Diego Simeone sa usiluje o zaistenie pohárovej Európy, ale zároveň sa hovorí o jeho možnom konci. Ohromujúca 17-bodová strata na prvé miesto znamená, že je teraz veľmi nepravdepodobné, že by došlo k rozprávkovému koncu.

Zaistenie po sebe idúcich domácich víťazstiev v lige prvýkrát v tejto sezóne by mohlo prinajmenšom pomôcť k tomu, že sa domáci posunú pred Real Sociedad na tretie miesto. El Wanda však v súčasnej dobe nie je takou pevnosťou, akou bývala, a päť výhier Atletica z úvodných 11 domácich ligových kôl je najhoršou takou bilanciou v tejto fáze od sezóny 2009/10. Simeone možno cíti príležitosť vylepšiť túto bilanciu proti Seville, ktorá bojuje o záchranu v najvyššej súťaži, hoci si bude dobre vedomý toho, že Andalúzania vyhrali dve z predchádzajúcich štyroch stretnutí.

Posledná prehra 2:3 s Osasunou prinútila trénera Jorgeho Sampaoliho priznať, že sú v neľahkej situácii, pretože Sevilla sa pred týmto kolom pohybovala len dva body nad zostupovým pásmom. Výlet na pôdu Madridčanov predstavuje zdanlivo ešte strmší svah, pretože Sevilla tu nedokázala vyhrať v La Lige 13-krát po sebe. Ale vzhľadom na to, že na tento stret bezprostredne nadväzujú tri súboje v lige proti celkom, ktoré sa tiež nachádzajú v zostupovom bahne, bude Sampaoli dúfať v inšpiratívny výkon v španielskej metropole, kde v uplynulých piatich ligových návštevách od víťazstva nad Getafe v roku 2021 nevyhrali.

Liverpool – Manchester United (nedeľa, 17:30)

Tipy: Zápas X – 1.polčas X – viac gólov v druhom polčase

Zápas odvekých rivalov bude mať určite niečo do seba. Výhodu domáceho prostredia na Anfielde bude mať Liverpool a každý, kto má iba základný prehľad o Premier League dobre vie, že domáci diváci budú určite trinástym hráčom Liverpoolu. Hostia z Old Trafford sú aktuálne na treťom mieste jednej z najkvalitnejších svetových líg so ziskom 49 bodov, zverenci Jurgena Kloppa sú na 6. mieste, keď získali o desať bodov menej.

Červení diabli z Manchestru vyhrali o štyri zápasy viac, oba tímy ťahajú šnúru štyroch ligových duelov bez prehry. Liverpool prehral z posledných súťažných 7 zápasov tri, určite treba spomenúť aj domácu prehru v Lige majstrov proti Realu Madrid 2:5, keď viedli 2:0.

ManU prehrali naposledy 22. januára proti Arsenalu, odvtedy ťahajú sériu 11 zápasov bez prehry! Zverenci Erika ten Haaga sú naviac povzbudení vyradením slávnej FC Barcelony z Európskej ligy. Posledné dva vzájomné zápasy ovládol ManU, z posledných šiestich ale trikrát vyšiel víťazne každý z tímov. V posledných šiestich zápasov týchto súperov nepadlo vždy menej ako tri góly.

chcem tipovať