Slovensko je hokejová republika. O tom azda niet pochýb. Keď sa hrajú majstrovstvá sveta alebo štartuje olympijský turnaj, celý národ sa mení z epidemiológov, odborníkov na americko-rusko-ukrajinskú zahraničnú politiku na hokejových trénerov.

Zrazu vyťahujeme zástavy, tričká či dresy ešte z čias 90. rokov.

Slovenská reprezentácia dosiahla v Pekingu to, čo sa nepodarilo partii okolo Petra Šťastného, Zdena Cígra, Miroslava Šatana (ako hráča), Pavla Demitru, Petra Bondru či Mariána Hossu. Nik z týchto velikánov nezískal olympijskú medailu.

Ich nasledovníci na čele s kapitánom Marekom Hrivíkom, vždy dobre naladeným Liborom Hudáčkom, ofenzívnym lídrom Petrom Cehlárikom, istým brankárom Patrikom Rybárom a najmä super talentovaným Jurajom Slafkovským získali na druhom konci sveta bronzové medaily.

Vôbec pritom nie je prehnané, ak povieme, že ide o bronz nad zlato.

KROK 1 – PRÍCHOD CRAIGA RAMSAYHO

Ak chceme ísť postupkou po úspechu nášho tímu, treba sa vrátiť do leta roku 2017. Vtedajší generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan práve oznamuje, že novým trénerom národného mužstva bude Kanaďan Craig Ramsay.

Kouč, ktorý odohral v NHL viac ako 1000 zápasov a ďalšie dekády stál na striedačke, má skúseností na rozdávanie. Vyhral Stanleyho pohár, pôsobil po boku trénerských legiend.

Jeho príchod na Slovensko však nie je ľahký. Najmä staršie generácie mu nevedeli dlho prísť (a niektorí stále ani nevedia) na meno. Negatívne reakcie však Ramsayho nerozhodili. Vôbec sa nimi nezaoberal. Myslel len na tvrdú prácu, jeho misia mala priniesť úspech. Aj sa tak stalo.

KROK 2 – OBMENA KÁDRA

Kouč Ramsay spoločne so svojimi asistentmi a Mirom Šatanom nikdy netvorili nomináciu podľa všeobecných predpokladov, tabuliek, produktivity hráčov. Hľadali vhodné typy, kreatívcov, bojovníkov. Jednoducho hráčov, ktorí by sa hodili ideálne do ich mužstva a vytvorili TÍM.

Od prvých zrazov tak nemali problém zavolať aj mená, ktoré nik nečakal. A že sa neboja prekvapiť ani pri olympiáde? Dôkazom bol i Peking. V kabíne nechýbali 17-roční Juraj Slafkovský a Šimon Nemec či hráči z extraligy Pavol Regenda, Samuel Takáč a Peter Zuzin.

KROK 3 – KVALIFIKÁCIA

Ramsayho misia pri slovenskom tíme? Od úvodu zlepšoval herný prejav mužstva, ale chýbal mu výsledok. Na domácom šampionáte len zhodou negatívnych okolností nepostúpilo mužstvo do štvrťfinále.

Vlani na MS v Rige sa to po ôsmich rokoch podarilo, ale v najlepšej osmičke prišiel výprask od USA. A tak aj kanadský bard cítil, že ešte nemôže odísť.

Bola tu totiž veľká motivácia. Olympijské hry v Pekingu. Najskôr sa tam však tím musel dostať. Vlani v auguste sa hrala kvalifikácia doma, v Bratislave. Poľsko, Rakúsko a Bielorusko, to boli súperi Slovákov. Postup sa nerodil ľahko, ale podarilo sa. Tri zápasy, tri výhry. Ďalšia zastávka – Peking.

KROK 4 – VERÍTE NA ZÁZRAKY?

Doba Covidu. Nikto nič nevie, nikto nič negarantuje. Podmienky dostať sa do Číny? Hrôza nad hrôzu. Séria testov, karantény, ale motivácia vyhrať je viac ako všetky komplikácie.

Olympiáda bude hráčov NHL, do dejiska hier ich nepustí vedenie ligy z obavy o zdravie hráčov a ušlé zisky po preložených zápasoch. Pre Slovensko to však je dobrá správa, šanca na veľký úspech a prekvapenie narastá.

Veríte na zázraky? Pri týchto okolnostiach, prečo by sme nemohli spôsobiť zázrak na ľade, vraví tréner Ramsay v jednom z rozhovorov krátko pred odletom do Číny.

Úvod hier je pre Slovensko sprvoti zlý. Prehra s Fínskom a Švédskom veľa optimizmu nedávajú. Potom to však príde. Hladká výhra nad Lotyšskom, v play-off triumf 4:0 s Nemeckom.

Vo štvrťfinále čaká na mladý, dravý slovenský tím USA. Vyhrávame na nájazdy. A hoci v semifinále nestačíme na Fínov, v boji o bronz to je zas spanilá jazda. Triumf 4:0 a historický moment. Slovensko má bronz!

FAKTOR JURAJ SLAFKOVSKÝ

Čo ste robili vy v sedemnástich rokoch? Juraj Slafkovský strelil na olympiáde 7 gólov v 7 zápasoch, stal sa najproduktívnejším hráčom, najlepším strelcom a najužitočnejším hokejistom olympijského turnaja.

Ako najmladší predčil úplne všetkých. Tréneri sa nebáli ho zobrať do tímu, on pobláznil celý národ. Tak, ako v roku 1994 vypukla Šatanománia je dnes na Slovensku Slafkovskýmánia.

Aj v rámci spoločnosti TIPOS, ktorá už viac ako 10 rokov hrdo stojí na strane našich olympionikov a ako exkluzívny partner SOŠV emotívne prežívala všetky momenty z Pekingu, chceme hokejistom zablahoželať k obrovskému úspechu.

Hokej znova spojil národ a v týchto ťažkých dňoch a mesiacoch vrátil Slovákom úsmev na tvár. Mnohí ho mali aj vďaka výhram prostredníctvom herne eTIPOS.sk. Tisícky Slovákov verili našim hokejistom a na svoje tikety umiestňovali zápasy Ramsayho tímu. Takmer 2000 hráčov splnilo podmienky našej promo akcie, vďaka ktorým im vznikol nárok na cash back a to aj v tom prípade, že ich tikety boli vyhodnotené ako nevýherné.

Hokejisti, pán Ramsay, ďakujeme. Slovensko je na vás hrdé!

ZOH Peking 2022