Sedem statočných. To nie je odkaz na slávny americký film z roku 1960, ale počet hokejistov zo Slovenska, ktorí v tejto sezóne dostali šancu a nastúpili na aspoň jeden zápas v NHL. Ako sa im darí? Poďme sa pozrieť v krátkom prehľade. 

JURAJ SLAFKOVSKÝ

18 zápasov          2 góly        3 asistencie        5 bodov

Jednotka minuloročného draftu stále čo do počtu bodov zaostáva za očakávaniami. Herne pritom Slafkovský pôsobí dobre, ale Montreal celkovo nepredvádza okulahodiaci hokej. Vo Východnej konferencii je na 15. mieste, hoci na siedmy Washington stráca len 4 body. No a ako sa darí Jurajovi? Prvý gól v sezóne strelil až v jedenástom zápase proti St. Louis. V poslednom dueli s Bostonom zažil z osobnej stránky najlepší duel kariéry, keď prvýkrát v NHL zaznamenal dvojbodový zápas. Strelil gól, pridal asistenciu, mal jednu plusku a na ľade odohral takmer 16 minút.

MARTIN POSPÍŠIL

8 zápasov  3 góly         2 asistencie        5 bodov

V Čechách by povedali nebe a dudy. Teda, ak sa bavíme o porovnaní Tatara a Martina Pospíšila. Dvadsaťštyriročný rodák zo Zvolena čakal na šancu na NHL poriadne dlho. V zámorí pôsobí siedmy rok, počas kariéry sa musel dostať z viacerých zranení. Všetko ustál a na svoju šancu si počkal. Výsledok? Gól strelil hneď v prvom zápase proti Seattlu, následne sa presadil aj v zápasoch s Torontom a NY Islanders. Stal sa hráčom týždňa v tíme Flames, fanúšikovia si ho hneď zamilovali. Pospíšil, ktorý vie hrať do tela a má šikovné ruky a skvelý pohyb, navyše pozbieral už 7 plusových bodov. Najviac zo všetkých hráčov Flames.

TOMÁŠ TATAR

16 zápasov          0 gólov      7 asistencii         7 bodov

Najskúsenejší slovenský hokejista zažíva ťažký vstup do novej sezóny. Celé leto bol bez klubu, hľadal si ho, trápil sa, až sa napokon dohodol s jedným z najlepších tímov ligy, Coloradom. Kto však čakal, že „Trto“ ožije a zaradí sa k lídrom mužstva, zostal sklamaný. Tatar zatiaľ neskóroval, po väčšine nastupuje v treťom či štvrtom útoku, stalo sa mu i to, že sa nezmestil do zostavy a bol na tribúne ako zdravý náhradník. Jeho prínos pre kabínu Avs nie je určite len o bodoch, má skúsenosti, radí sa už k veteránom, aj on si však asi predstavoval lepší štart do sezóny.

ADAM RUŽIČKA

13 zápasov          2 góly        2 asistencie        4 body

Druhý Slovák v tíme Flames túžil takisto po lepšom štarte do sezóny. Vlani bol v náročnej situácii. Bodov zbieral v úvode veľa, ale napriek tomu nemal dôveru trénera Darryla Suttera. Toho nahradil Ryan Huska, ktorý hľadá pre Ružičku miesto. Strieda útoky, naposledy bol, žiaľ, na tribúne. Štyri body sú na hráča jeho kvalít málo, zo slovenského pohľadu je v tieni krajana Pospíšila.

TIPUJ NHL A ZÍSKAJ VÍKENDOVÝ BONUS AŽ 100 €

ERIK ČERNÁK

18 zápasov          0 gólov      4 asistencie        4 body

Skala z tímu Tampy Bay vyhlásila pred novou sezónou, že okrem skvelej defenzívy by rada zlepšila ofenzívne čísla. Popri Viktorovi Hedmanovi to však ide ťažko. Práve Švéd je totiž ofenzívny líder tímu z obrancov, a tak musí niekto aj brániť. A to je Černák. Pri jeho číslach však nemožno hľadieť veľmi na body. Erikove prednosti sú inde. Neuhne zo súboja, rozdá veľa hitov, odoberie množstvo pukov. Pre blesky je nenahraditeľný.

MARTIN FEHÉRVÁRY

12 zápasov          0 gólov      2 asistencie        2 body

Niečo podobné platí aj pre bratislavského rodáka, pokiaľ je zdravý. „Fehy“ má posledné obdobie problémy v dolnej časti tela, a tak pauzuje. Jeho Washington vyhral posledné štyri zápasy, slovenského beka tak môže tešiť aspoň zlepšená tímová hra. Keď je Martin zdravý patrí k oporám mužstva. Hráva presilovky a najmä oslabenia, kde sa Caps spoliehajú na jeho výbornú defenzívu.

TIPUJ NHL S 1. STÁVKOU BEZ RIZIKA AŽ ZA 50 €

MILOŠ KELEMEN

2 zápasy    0 gólov      0 asistencii         0 bodov

Zatiaľ posledný Slovák, ktorý dostal šancu, je Miloš Kelemen. Arizona ho povolala na 2 zápasy, v ktorých však dostal malý priestor. Odohral 10 a 6 minút, mal jednu strelu, pripísal si jednu mínusku.

JAROSLAV HALÁK ?

Meno slovenského brankára spomíname na záver a pripájame otáznik. Dostane ešte šancu v niektorom z tímov NHL? Skúsený brankár dlho čakal na svoju šancu, tá však neprichádzala. Po zranení Dána Frederika Andersena ho povolala Carolina na try-out, keď však klub navrhol, že ho pošle na farmu, kde by mal Halák čakať na šancu, záujem opadol a dohoda sa nekonala. Siahne po ňom ešte niekto? Držíme palce, rovnako ako ďalším slovenským hokejistom, ktorí už pôsobia v NHL, nech si svoje štatistiky vylepšia a hráčom, ktorí bojujú na farme, nech dostanú šancu.

TIPUJ NHL