Zvláštne, covidové, exotické, no pre slovenské medailové. Aj tieto prívlastky sa budú spájať s olympijskými hrami v Pekingu, ktoré sa prednedávnom skončili. Spoločnosť TIPOS, ktorá už viac ako 10 rokov hrdo stojí na strane našich olympionikov a ako exkluzívny partner SOŠV emotívne prežívala všetky momenty z Pekingu, vám prináša prehľad najzaujímavejších udalostí, ktoré sa odohrali v čínskej metropole.

ZLATÁ VLHOVÁ

Streda 9. februára 2022 bude navždy zapísaná v dejinách slovenského športu ako deň, kedy na bájny lyžiarsky Olymp vystúpila Petra Vlhová. Sympatická rodáčka z Liptovského Mikuláša vyhrala v Pekingu slalom, keď za zlatou medailou zaútočila z 8. miesta.

Jej príbeh je pre Slovákov už dobre známy. Projekt rodičov, najmä otca Igora, ktorý sa volá TEAM VLHA. Petra odmala drela, šla si za svojím cieľom byť skvelou lyžiarkou a získavať trofeje. A to sa jej aj podarilo.

Je majsterkou sveta, víťazkou Veľkého kryštálového pohára pre celkovú víťazku Svetového pohára a teraz aj olympijskou víťazkou v slalome. Klobúk dole.

Príbeh zlatej Petry

BRONZOVÍ HOKEJISTI

Hokej je na Slovensku číslo 1. Kto neverí, nech si pozrie zábery z medailových osláv v Bratislave po prílete družiny trénera Craiga Ramsayho.

Slovenské mužstvo neodlietalo do Pekingu v pozícii favorita. Bez prítomnosti hráčov z NHL však jeho šanca na úspech rapídne stúpla. Nič na tom nemenili ani prvotné dve prehry v skupine s Fínskom a Švédskom.

Kabína si musela sadnúť, hráči si povedali medzi štyrmi stenami svoje, zaťali sa, začali bojovať ako jeden a opätovne pobláznili národ. Ich bronz má hodnotu zlata a o veľkosti partie najlepšie svedčia slová trénera Ramsayho: „Za 50 rokov pôsobenia v profesionálnom hokeji som nevidel takú silnú kabínu. Úžasné.“

Z kvalifikácie až k historickému bronzu !

NÓRSKA DOMINANCIA

Čo do počtu obyvateľov je Slovensko na 118. mieste s 5 459 642 obyvateľmi. Nórsko je hneď za nami s 5 421 241 ľuďmi v rodnej krajine. Keď sa však pozrieme na úspechy športovcov, severská krajina dominuje nad všetkými.

Nóri získali v Pekingu rekordných 16 zlatých, nik nemal viac ani v celkovom poradí – 37! Dominancia krajiny fjordov je obdivuhodná.

Áno, treba za ňou hľadať dobré podmienky, zima a sneh sú v krajine po väčšinu časť roka, ale aj skvelo vybudovanú infraštruktúru a lásku Nórov k športu a zdravému štýlu života. Ukázalo sa to aj v Pekingu, kde získal biatlonista Johannes Thingnes Boe štyri zlaté a jednu bronzovú medailu. Rovnako tak päť cenných kovov (3-0-2) má na konte aj jeho krajanka Marte Olsbu Roeiselandová.

VÝBUCH SHIFFRINOVEJ

Zatiaľ čo Petra Vlhová spôsobila na Slovensku zlatú horúčku, Američanka Mikaela Shiffrinová prežíva najväčšie sklamanie kariéry.

Fenomenálna lyžiarka štartovala vo všetkých šiestich disciplínach, no nezískala ani jednu medailu, čo je historický unikát!

Nedokončila preteky v obrovskom slalome, v slalome ani v kombinácii, v super-G bola deviata, v zjazde osemnásta, v tímovej súťaži štvrtá. Po pretekoch musela riešiť nenávistné správy na sociálnych sieťach, priznala, že niekedy šport a bytie akoby nemá ani zmysel…

PRÍPAD VALIJEVOVÁ

Bola prvou ženou, vlastne dieťaťom, ktoré skočilo na olympiáde štvoritý skok. Zázračná, ladná, ale kontroverzná. Pätnásťročná Kamila Valijevová prišla do Pekingu ako najväčšia favoritka súťaže krasokorčuliarok.

Mnoho odborníkov ju považuje napriek mladému veku za najlepšiu pretekárku všetkých čias. Pekinské hry sa však pre mladú Rusku stali nočnou morou.

Vysvitlo, že ešte v decembri na majstrovstvách Ruska mala pozitívny dopingový nález. Po tímovej súťaži, v ktorej Rusi vyhrali aj zásluhou Valijevovej, sa preto nekonal ani medailový ceremoniál.

Okamžite sa spustila obrovská mediálna kauza. Tínedžerka tlak neustála. V súťaži jednotlivkýň počas voľnej jazdy dvakrát spadla, bola rozhodená. Napokon skončila štvrtá.

tipuj športové stávky