Chceli by ste sa ocitnúť na “druhej” strane – na strane tvorcov kurzov, bookmakerov? Nech sa páči, tu je pohľad na tvorbu kurzov z dielne bookmakerov. Porovnajte svoje úvahy, dojmy, predstavy, či skúsenosti s ľuďmi, ktorí vám nonstop pripravujú kurzy pre vašu zábavu.

Tvorca kurzov v stávkovej spoločnosti – bookmaker – rieši 2 základné problémy. Prvým je čo najpresnejšie určiť pravdepodobnosť jednotlivých tipov športovej príležitosti. Výsledkom je kurz, ktorý v našich končinách poznáme v desatinnom formáte. Nemenej podstatným krokom je prispôsobiť tento kurz pre tipérov tak, aby bol dostatočne atraktívny a konkurencieschopný s prihliadnutím na určitú mieru rizika a marže pre stávkovú kanceláriu ako odmenu za poskytovanú službu.

LIVE stávka eTIPOS

Príprava kurzov v praxi

Aj napriek neustále rastúcej automatizácii a vytváraniu kurzových modelov a šablón je práca bookmakera pri tvorbe a aplikácii kurzu veľmi dôležitá. Zbierajú informácie, určujú vstupnú reálnu pravdepodobnosť jednotlivých príležitostí, upravujú výsledný kurz ponížený o maržu a sledujú pohyby kurzov na trhu až do začiatku zápasu, resp. do jeho skončenia pri LIVE tipovaní. Popritom kontrolujú nábery na jednotlivé tipy a spolupracujú tak s risk manažmentom stávkovej kancelárie.

Ich práci napomáha šikovný softvér, vďaka ktorému sú najbližšie k tomu, čo sa na trhu športových stávok odohráva. Množstvo stávkových kancelárií preberá úvodné kurzy od externých spoločností ako BetGenius, BetConstruct, Betradar, aby odbremenili prácu vlastných bookmakerov a znížili ich chybovosť. Tí potom môžu venovať svoj čas na zefektívnenie kurzu podľa trhových pohybov, či vkladov na jednotlivé tipy. Naopak kompletné „umenie“ bookmakera sa prejavuje pri ligách, v ktorých určitá stávková kancelária dominuje a určuje kurzy ako prvá. U nás ide vo väčšine prípadov o nižšie slovenské futbalové, či hokejové ligy.

Na základe atraktivity športových udalostí a porovnania konkurenčného trhu určujú s akou maržou kurzy na trh vstupujú. Môžu ju meniť, resp. znižovať s blížiacim sa štartom udalosti kvôli zvýšeniu konkurencieschopnosti kurzu. Kurzovú maržu môžu aj zvyšovať v prípade minoritných líg, nedostatku informácií, či neprimerane vysokých vkladov. Aj takto sa stávková kancelária chráni pred rizikom a možnou finančnou stratou.

Bežný tipér vníma vypísaný kurz ako násobok vkladu, ktorých súčin určí výslednú potenciálnu výhru pre stávkara. Je však dôležité uvedomiť si, že za vytvoreným kurzom stojí šanca alebo pravdepodobnosť, s akou sa tip stane víťazným. Ako ju bookmakeri určujú a prevedú do kurzu?

Pravdepodobnosť výsledku udalosti

Uveďme na príklade z tenisu. Novak Djokovič a Roger Federer zviedli vo finále Wimbledonu 2019 epický duel. Na základe analýz, minulých zápasov, formy a štatistického odhadu určili bookmakeri pravdepodobnosť na výhru Novaka a Rogera. Rozdelili ju v pomere 62% na víťazstvo Srba a 38% na výhru Švajčiara. Následne ich premietli do kurzov (100/62 = 1,61 a 100/38 = 2,63).

Tieto kurzy sa však do ponuky dostať nemôžu. Ide totiž o ideálny, tzv. férový kurz.

Na týchto kurzoch by v dlhodobom meradle stávková kancelária nikdy nezarábala. Cieľom každej obchodnej spoločnosti je tvorba zisku a preto musia bookmakeri poníži kurzy o istú maržu a až potom udalosť púšťajú do ponuky pre zákazníkov. Priemerné hodnoty kurzov vypísané svetovými aj lokálnymi stávkovými kanceláriami napokon boli 1,55 vs. 2,55 v prospech Srba.

Väčšina skúsených tipérov sa snaží získať výhodu práve spôsobom odhadovania pravdepodobnosti výsledkov a nachádzať v ponuke vyššie kurzy ako sú férové. Ide o skupinu stávkujúcich, ktorí nachádzajú v jednotlivých kurzoch hodnotu tzv. value.

Čo vplýva na tvorbu kurzov?

Na počiatočné určenie reálnej pravdepodobnosti tipov v zápase vplýva množstvo faktorov. Pri tímových športoch bookmaker sleduje formu tímu, postavenie v tabuľke, aktuálnu predpokladanú zostavu, náročnosť programu, tímovú morálku, finančnú situáciu klubu, divácky záujem, trénerské otázky, či individuálnu formu ťahúňov tímu.

Pravdepodobnosť je odhadnutá a nasleduje stanovenie kurzu. Od chvíle ako je kurz v ponuke spočíva práca bookmakera vo včasnom odhalení zmien, ktoré sa jednotlivcov, tímu alebo ligy týkajú až do času začiatku zápasu.

Po ňom však prichádza na rad podobná práca v ďalšom fenoméne v oblasti športového stávkovania – livebettingu. Live tipovanie tvorí dnes častokrát viac ako 90% všetkých stávok. Preto sledovanie zápasu LIVE v zmysle vývoja kurzu je neodmysliteľnou súčasťou práce každého bookmakera, ktorý má pod palcom ten ktorý zápas.

CHCEM TIPOVAŤ