Skiny v CS:GO hýbu aj svetom peňazí. Že ste o tomto výraze zatiaľ nepočuli a čudujete sa, ako je to celé možné? Nevadí, v najbližších riadkoch vás zasvätíme prostredníctvom obchodníka so skinmi Lukáša „Grejty“ Grejtáka do tohto fascinujúceho sveta. Mimochodom, Lukášov inventár skinov má momentálne hodnotu 100 000 €.

Čo teda tie skiny vlastne sú?

„Ide o pestrú farebnú vizualizáciu na zbrani, ktorá hráčovi dodáva sebavedomie, prípadne mu zlepšuje pôžitok z hry. To znamená, že namiesto čistého „nudného“ AK-47 môžete mať napríklad AK-47, ktoré je rôzne sfarbené – svetlo/tmavo, môže obsahovať kreslené postavičky, rôzne farebné vzory, línie,“ vraví ‚Grejty‘, ktorý sa práci so skinmi aktívne venuje od roku 2016. Pred piatimi rokmi si založil stránku a začal ponúkať služby middle-mana. Dnes sa primárne sústreďuje na reselling skinov cez facebookovú stránku Grejty – CS:GO SHOP.

Svet e-športov je pre mnohých stále veľkou záhadou. Iní v ňom našli svoje poslanie a životnú cestu. Aj preto, keď sa niekomu zdá obchodovanie so skinmi ako „hlúposť“, pre iného to je práca, zábava a živobytie  v jednom. „Vďaka skinom si vie hráč hru úplne inak vychutnať. Pre svojich majiteľov majú veľký ‚flex‘, keďže je rozdiel mať skin za 100 eur a skin za niekoľko tisíc eur. Niektoré sú skôr imidžové a frajerské,“ vraví Lukáš a pokračuje:

„Keď ste šikovný, viete na predaji skinov dobre zarobiť. Nie sú to totiž iba čmáranice v hre, ľudia začínajú skiny brať ako investíciu a aj osoby, ktoré o hru nemajú vôbec záujem, svoje peniaze investujú do skinov dúfajúc, že o pár rokov ich budú môcť predať s niekoľkonásobne vyššou cenou. Toto je cítiť najmä pri drahších skinoch, ktoré počas niekoľkých dní/týždňov môžu narásť na cene aj o tisícky eur. Napríklad ja som si kúpil skin na nôž za už i tak šialenú sumu –7000 € – a o 2 mesiace bola jeho cena vyše 12000 €.“

Avšak toto vôbec nie sú sumy, v ktorých sa tie najväčšie obchody pohybujú. Najväčší obchod v histórii CS:GO sa uskutočnil pred dvoma mesiacmi v Číne. Dva skiny sa tam predali za neuveriteľných 660 000 €!

Skiny na trhu e-športov tak trochu pripomínajú obchodovanie s kryptomenami. Mnohí nad celým biznisom len krútia hlavou, nechápu jeho podstatu. Potom je tu však veľká skupina, ktorá oceňuje možnosť zakomponovania rôznych skinov v hre CS:GO.

Ako aj Lukáš priznáva, pri ich kúpe či predaji si treba dávať pozor.

„Myslím si, že otváranie krabíc v CS:GO je veľmi nerozumné riešenie ako prísť k skinom. Keď už by som chcel takýmto spôsobom získať nejaké skiny, tak by som to určite robil cez overené stránky, ktoré takúto možnosť ponúkajú.“