Česko-slovenský región Counter-Strikeu tento rok privítal nového organizátora. V spolupráci s generálnym partnerom – národnou lotériovou spoločnosťou TIPOS – sa podarilo novovzniknutému organizátorovi REPUBLEAGUE zrealizovať ako veľkolepý debut turnaj, ktorého ideou je podporovať domácu scénu prepojením s celoeurópskou konkurenciou. To bolo aj cieľom TIPOSu ako generálneho partnera, bez ktorého podpory by sa takýto veľkolepý turnaj určite nepodarilo zorganizovať. Aj vďaka tejto úspešnej spolupráci tak mohlo 16 tímov zabojovať o prizepool vo výške 60-tisíc eur. Česko-slovenská štvorica SINNERS, Entropiq Prague, eSuba a Sampi čelila tímom ako SAW, forZe, SKADE, Entropiq či Movistar Riders. 

Do turnaja od REPUBLEAGUE, ktorý odštartoval v apríli, bolo pozvaných 12 tímov. Známe mená scény, či juniorské divízie organizácií Ninjas in Pyjamas a Natus Vincere dostali rovnako ako českí SINNERS a Entropiq Prague vstupenky do hry zadarmo. Zostávajúce štyri voľné miesta si mali možnosť tímy vybojovať v štyroch kvalifikáciách. Dve z nich boli však exkluzívne určené práve pre české a slovenské tímy.

Skupinový švajčiarsky systém spojený s playoff fázou priniesol českým a slovenským fanúšikom Counter-Strikeu dokopy 19 hracích dní plných kvalitnej hry. O komentovanie a analýzu zápasov zo štúdia sa postarala trojica Jozef “Joshua” Dekan, Šimon “SajmoN” Nemček a Michal “TheRoughBaby” Sprušanský. Moderátorské duo tvorili Sára Polyaková a Michal Totka. Nechýbali ani hostia ako tréner tímu Entropiq Prague – Jozef “d0di” Kiss, či streameri ako AndyBee alebo mayyya.

Jedinečný turnaj priniesol aj mnoho jedinečných zápasov. Nižšie hodnotené česko-slovenské tímy proti zahraničnej konkurencii nezaostávali a hrali naozaj vyrovnanú partiu. Do playoffs sa však dostal spomedzi domácich len český celok SINNERS. Ten sa už začiatkom turnaja ocitol v prestížnej tridsiatke najlepších tímov sveta. Tesným výsledkom v skupine sa podarilo dostať do nasledujúcej fázy aj mladým Young Ninjas, či kvalifikovaným bulharským SKADE. Pre tímy ako forZe, Entropiq či SAW bol postup zo skupiny podľa mnohých povinnou jazdou. Prekvapením bol však európsky mix Movistar Riders, ktorý aj po porazení slovenskej eSuby a českého Entropiq Prague tesne nepostúpil.

Finálnu štvoricu tímov čakali tie najťažšie zápasy. Tá si totiž delila výhru vo výške 60-tisíc eur. Na štvrtom mieste sa umiestnili SINNERS. Českí reprezentanti na čele s Tomášom “oskarom” Šťastným, legendárnym sniperom, ostali v skupine neporazení. V zápase o postup do konsolidačného finále boli však vyradení ruskými forZe. Zatiaľ čo bulharský tím SKADE valcoval upper bracket double elimination pavúka a nekompromisne si zarezervoval miesto v grandfinále, tímy forZe a SAW dostali poslednú šancu o postup. Portugalskí SAW si však jednoznačnou výhrou na rozhodujúcej mape utvrdili svoje miesto v zápase o 40-tisíc eur, zatiaľ čo si tím forZe odniesol z bronzového miesta výhru vo výške 5-tisíc eur.

Na veľké vyvrcholenie turnaja boli očakávania vysoké. Jediné predošlé stretnutie tímov SKADE a SAW bolo s mnohými predĺženiami tým najtesnejším v REPUBLEAGUE. SKADE do best-of-five grandfinále nastupovali z vyraďovacej fázy s čistým kontom a tak aj s výhodou 1:0 na mapy. Dúfali sme v tesnú hru, no namiesto nej sme videli komfortnú výhru tímu SKADE behom dvoch máp. Bulharskí strelci pod Nórskou organizáciou si tak vybojovali hlavnú výhru a spoločne s ňou im poputuje aj nablýskaná trofej.