Majú milióny fanúšikov po celom svete. Jeho najlepší protagonisti zarábajú viac ako špičkoví tenisti či hokejisti. Reč je o hráčoch elektronických športov. Budú patriť medzi najlepších raz aj Slováci?

Nie je to tak dávno, keď svetovo uznávané spravodajské kanály ako Sky News či HBO Sports do svojho repertoára zaradili správy z prostredia e-športov ako odľahčené kuriozity na záver pre pobavenie diváka. Niečo na úrovni rozkošného zvieratka.

No zatiaľ čo malý psík, hovoriaci papagáj či usmiaty leňochod si udržia navždy svoje „zvieracie status quo“, správy o e-športoch patria dnes k nasledovanejším a neraz otvárajú spravodajstvo vo veľkých médiách.

Elektronické športy zažívajú obrovský boom. Zapísali sa do spoločenského povedomia ako jedna z najnáročnejších, ale aj finančne najlepšie ohodnotených aktivít vôbec.

NERDI? ZABUDNITE!

Medzi značnou časťou verejnosti stále panuje dogma, že hráči e-športov sú ľudia, ktorí sa celý deň nehnú od počítača, spoločnosť im robia desiatky plechoviek energetických nápojov a za deň zjedia aspoň tri pizze.

Opak je pravdou.

Najlepší e-športovci musia svojej vášni prispôsobiť celý životný štýl. Popri každodenných dlhých tréningoch pri počítači chodia do posilňovne, osvojujú si zdravý jedálniček, navštevujú športových psychológov.

Kto chce vynikať v e-športoch na najvyššej úrovni, musí mať mozog nastavený optimálne. E-športová psychologička Mia Stellberg vysvetľuje, že hladina cukru v krvi ovplyvňuje reakčný čas. Nezdravé jedlo plné cukru teda nepripadá na vrcholovej úrovni do úvahy.

Navyše, telo je potrebné posilňovať aj preto, aby sa predišlo zraneniam zápästia, krku či ramien, ktoré sú s hodinami strávenými za počítačom často spájané.

E-ŠPORTY NA OLYMPIÁDE?

Rozmach elektronických športov je taký obrovský, že Medzinárodný olympijský výbor uvažuje o možnej budúcej reprezentácii e-športov pod piatimi olympijskými kruhmi.

Riaditeľka informačných technológií Národnej futbalovej ligy vyhlásila, že elektronické športy jednoznačne za športy považuje, pretože majú súťažnú podstatu, vyžadujú vycibrené atletické a mentálne vlohy a pravidelný tréning. Zápasy sa navyše odohrávajú na štadiónoch plných zarytých fanúšikov.

MILIÓNOVÉ DOTÁCIE

Čo robí e-športy skutočne atraktívnym, sú peniaze. Odmeny v najprestížnejších turnajoch sa neraz šplhajú k cifrám za veľké tenisové grandslamy.

No a tí najlepší zarábajú milióny dolárov. Momentálne najlepší hráč e-športov, 27-ročný Dán Johan Sundstein, známy v gejmerskej komunite ako ‚N0tail‘, získal na odmenách už takmer 7 miliónov dolárov!

Hráč Dota 2 tímu OG, Topias ‚Topson‘ Taavitsainen zas iba v roku 2019 vyhral na turnajoch 3 milióny dolárov.

ROZVOJ OSOBNOSTI

Cesta na vrchol je však ťažká a uspeje len malé percento hráčov – ako každý šport, aj e-športy na najvyššej úrovni vyžadujú predpoklady na mimoriadne vysokej úrovni. Uchytia sa hráči s veľkým prirodzeným talentom, no len ten nestačí. Potrebná je dedikácia, ale aj analytické myslenie – schopnosť takticky uvažovať, sledovať, ako sa hra a jej štýl mení, analyzovať svoje aj protivníkove chyby mimo zápasov. Svoju úlohu samozrejme zohráva aj vek, keďže s pribúdajúcimi rokmi reflexy slabnú.

Ak vám rodičia vyčítajú čas strávený za počítačom, alebo ak naopak máte pocit, že vaše dieťa mrhá za klávesnicou čas, skúste sa na celú záležitosť pozrieť aj z inej stránky. Je to aktivita, ktorá má potenciál obrovského rozvoja osobnosti.

V súčasnom svete sa stáva čoraz populárnejšou a svoje najťažšie roky, počas ktorých sa musela biť za svoje plnohodnotné miesto v spoločnosti, má práve za sebou; chodník je vyšliapaný a ak aj náhodou nepovedie k miliónom dolárov, určite povedie ku zdokonaľovaniu kognitívnych schopností, zdravej súťaživosti a novým sociálnym kruhom.

Viac o E-športe