Keď chceme, aby malo Slovensko smerom k svetu veľkú reklamu, v drvivej väčšine prípadov sa o ňu starajú športovci. V prípade nedávnych pretekov Svetového pohára v lyžovaní v Jasnej hovoríme o spojení športovci a celé podujatie. V Nízkych Tatrách sa totiž odohralo podujatie, ktoré si zamilovali všetci.

Jedno z najvýznamnejších slovenských športových podujatí sledovalo v priamom prenose viac ako 100 miliónov divákov.

Do najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensko prišlo každý deň SP 12 000 návštevníkov. Organizátori vypredali všetky vstupenky a akreditovalo sa 150 novinárov, okrem slovenských aj z Česka, Švédska, Poľska, Rakúska a Švajčiarska.

Priamy prenos bol vysielaný do 160 krajín, odhaduje sa, že ho videlo viac ako 100 miliónov divákov. Jasná sa stala príkladom, ako sa majú robiť svetové podujatia na Slovensku.“ povedal Václav Mika, generálny riaditeľ Slovakia Travel.

ZRANENÉ HVIEZDY

Návštevníci prišli do Jasnej povzbudiť najmä elitnú lyžiarku Petru Vlhovú. Tá spolupracuje ako ambasádorka s organizáciou od začiatku jej pôsobenia. Prakticky všetci prítomní sa tešili, ako budú spoločne s Petrou oslavovať triumfy v obrovskom slalome a následne v slalome.

Nestalo sa.

Vlhová spadla v úvodnej časti sobotňajšieho „obráku“ a vážne si poranila koleno. Zo svahu ju museli zniesť záchranári, následne prišla krutá diagnóza – koniec sezóny a potreba operácie.

Obrovský slalom vyhrala Švédka Sara Hectorová, slalom ovládla najlepšia lyžiarka histórie, Američanka Mikaela Shiffrinová.

Čierny víkend z pohľadu slovenského športu a lyžovania ako takého podčiarklo aj zranenie Adama Žampu. Elitný slovenský lyžiar sa vydal v sobotu na trať ako jeden z predjazdcov. Aj on však spadol a zranil sa.

My sme sa s ním rozprávali, pričom Adam nám prezradil najskôr dojmy z podujatia v Jasnej.

VÝNIMOČNÁ ATMOSFÉRA

Preteky boli perfektné, pretože bolo to doma. Trať bola pripravená super. No a diváci? Úžasní. Milujú tento šport, Petru a ďalšie slovenské dievčatá v štartovom poli. Vytvorili elektrizujúcu atmosféru. Aj nás ako predjazdcov podporovali, ale, bohužiaľ, stalo sa, čo sa stalo. Padla Peťa, padol som aj ja. Vyzerá to, že minimálne 5-6 týždňov budem musieť mať teraz pauzu. Už chodím na rehabilitácie a spolu s fyzioterapeutom s kolenom cvičíme, ale nič sa nesmie urýchliť, pretože väzy sú natrhnuté a uvidíme, aká dlhá bude moja pauza od lyžovania.“

Žampov zdravotný stav by nemal byť taký vážny, ako pri Vlhovej. „Koleno ma stále veľmi bolí, kosť mám stále bolestivo narazenú, je tam aj modrina. Môžem akurát tak ležať s vyloženou nohou a pozerať Netflix… Pre vrcholového športovca je to to najhoršie, čo sa mu môže stať, pretože celý rok sa pripravuje na sezónu, ktorá nie je dvakrát dlhá a zrazu príde toto. Čo už, patrí to k rizikám nášho športu. Veľmi však chcem poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí ma podporujú a ktorí mi poslali aj pekné správy a tak isto aj všetkým partnerom, že stoja pri nás aj v týchto ťažkých dňoch,“ povedal Žampa a ešte sa vrátil k pádu, po ktorom sa zranil.

ROVNAKÁ BRÁNKA

Pred 1. kolom som si trať vyskúšal viackrát. Išiel som aj s kamerou na prilbe. Bohužiaľ, s postupom času sa sneh trošku zmenil. Kopec bol pripravený skvele, len ja som do toho troška viacej zatlačil. Lyže mi podšmykli a potom nečakane rýchlo zarezali. Zvláštne je, že sa mi to stalo iba o jednu bránku vyššie ako Peti.

Preteky v Jasnej sa zapíšu do dejín slovenského športu ako jedny z najlepšie zorganizovaných. Ich priebeh si pochvaľoval každý. Lyžiarky, členovia svetovej federácie, fanúšikovia.

Čo sa týka samotného obráku a zjazdovky, všetko bolo pripravené perfektne, stavba trate bola urobená na jednotku. A atmosféra? To sa až ťažko opisuje. Zimomriavky. Jasná, ďakujeme,“ odkázal Adam Žampa.